Bulion warzywny jest wykorzystywany w wielu potraw. Warto zatem wiedzieć jak go przygotować, aby był smaczny i aromatyczny.
Jak poznacie ten przepis, nigdy więcej nie skorzystacie z „kostek bulionowych”. Będziecie mieli pewność co i w jakiej ilości zawiera wasz bulion.
Składniki
- 3 marewki
- 2 pietruszki
- ok. 250g selera
- mały por
- cebula
- natka pietruszki
- lubczyk
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 5 ziarenek pieprzu
- 2-3 liście laurowe
Bulion warzywny – przepis
- Warzywa obieramy, myjemy i wkładamy do dużego garnka.
- Cebulę obieramy i opalamy na płomieniem. Dodajemy do garnka.
- Do garnka dodajemy związaną sznurkiem natkę pietruszki i lubczyk.
- Wszystko zalewamy wodą ok. 3 l i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 3 godziny. Po tym czasie bulion będzie aromatyczny i smaczny.