Bulion warzywny jest wykorzystywany w wielu potraw. Warto zatem wiedzieć jak go przygotować, aby był smaczny i aromatyczny.

Jak poznacie ten przepis, nigdy więcej nie skorzystacie z „kostek bulionowych”. Będziecie mieli pewność co i w jakiej ilości zawiera wasz bulion.

Składniki

  • 3 marewki
  • 2 pietruszki
  • ok. 250g selera
  • mały por
  • cebula
  • natka pietruszki
  • lubczyk
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 5 ziarenek pieprzu
  • 2-3 liście laurowe

Bulion warzywny – przepis

  1. Warzywa obieramy, myjemy i wkładamy do dużego garnka.
  2. Cebulę obieramy i opalamy na płomieniem. Dodajemy do garnka.
  3. Do garnka dodajemy związaną sznurkiem natkę pietruszki i lubczyk.
  4. Wszystko zalewamy wodą ok. 3 l i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 3 godziny. Po tym czasie bulion będzie aromatyczny i smaczny.