Pizza calzone
Przystawki, przekąski, sosy

Salsa pomidorowa

Salsa pomidorowa to podobnie jak sos czosnkowy doskonały dodatek do potraw. Możemy ją praktycznie wykorzystać do każdego dania. Salsę pomidorową możemy zrobić, jeśli lubi na ostron, albo bardziej łagodnie.

Moją salsę pomidorową podałem do pizzy calzone i salsa była dość ostra.

Do przygotowania salsy(ostrej) potrzebujemy:

  • 2 duże pomidory
  • mała papryczka chilli
  • mała cebula
  • bazylia do dekoracji
  • sól

 

Przygotowanie salsy pomidorowej:

1. Umyte pomidory (nie musimy ich obierać) razem z papryczką chilli (bez pestek, bo salsa pomidorowa będzie zbyt ostra) wkładamy do blendera i miksujemy.

2. Cebulkę drobno kroimy i dodajemy do wcześniej zmiksowanej salsy. Całość mieszamy łyżką i doprawiamy do smaku solą.

3. Przekładamy do miseczki i dekorujemy listkami bazylii

Gotowe.

 

2 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
martawkuchni.blog.pl
21 sierpnia 2013 08:43

przepis warty zapamiętania:) na pewno się przyda:)

KuchniaSentymentalna
30 sierpnia 2013 21:39

akurat myślałam na co zużyć nadmiar pomidorków, które dostałam z działki :)