„Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi” – to stare przysłowie zawiera ważną zasadę racjonalnego i zdrowego żywienia. Dietetycy i eksperci ds. żywienia zgadzają się, że śniadanie to bardzo istotny posiłek w ciągu dnia. Jego celem jest zapewnienie organizmowi odpowiedniej dawki energii i substancji odżywczych na start. Ale to nie jedyne korzyści śniadania. Przedstawiamy trzy najważniejsze powody, dla których warto jeść śniadanie każdego dnia.

Po pierwsze, zastrzyk energii na początek dnia

Odpowiednio zbilansowane śniadanie dostarcza zestaw niezbędnych składników odżywczych, witamin oraz makro i mikroelementów, a to dodaje energii, wzmacnia zdolności poznawcze i poprawia koncentrację. Nie każde śniadanie ma taki dobroczynny wpływ na nasz organizm. Bardzo ważne, żeby pierwszy posiłek w ciągu dnia obfitował w różnorodne, zdrowe, nieprzetworzone produkty. Jeśli lubisz słodkie śniadania, pamiętaj o tym, żeby wybierać produkty o wysokiej wartości odżywczej. Należy do nich np.:

  • granola,
  • owsianka i jaglanka z owocami,
  • naleśniki, omlety, gofry i różnego rodzaju placuszki (pancakes), przygotowane na bazie mąki pełnoziarnistej,
  • płatki zbożowe o wysokiej zawartości błonnika serwowane ze świeżymi, najlepiej sezonowymi owocami,
  • koktajle bananowe,
  • tosty z pełnoziarnistego pieczywa z odrobiną masła orzechowego.

Miłośników słodkich śniadań jest wielu, ale równie dużo osób nie wyobraża sobie początku dnia bez jajecznicy, porcji wędliny czy białego sera. Komponując wytrawne śniadania, warto postawić na wartościowe składniki. Na smażony boczek i białe pieczywo możemy sobie pozwolić bardzo rzadko, jedynie okazjonalnie. Co zatem wybrać? Jako podstawa zdrowego śniadania w wersji wytrawnej sprawdzi się doskonale m.in.:

Obejrzyj nasze filmy:

  • pasztet z fasoli,
  • pieczone pomidory,
  • szynka drobiowa,
  • ser twarogowy chudy lub półtłusty,
  • pasta jajeczna,
  • łosoś,
  • awokado,
  • hummus i inne pasty z warzyw lub orzechów,
  • kiszonki i kiełki (zimą) oraz świeże sałaty i warzywa (latem).

Wiele ciekawych przepisów na smaczne śniadania znajdziesz na zywieniemaznaczenie.pl

po pierwsze zastrzyk energii na poczatek dnia
Salad with vegetables, eggs, oatmeal porridge, croissants and coffee. Breakfast concept. Top view

Po drugie, wsparcie w utrzymaniu prawidłowej wagi

Zjedzenie śniadania pomaga w zarządzaniu wagą – przyspiesza metabolizm, a tym samym pomaga spalić więcej kalorii w ciągu dnia. Gdy zaczynamy dzień od śniadania, organizm otrzymuje sygnał, że ma zapewnioną odpowiednią liczbę kalorii na cały dzień, więc nie musi ich „oszczędzać”. Jedzenie śniadań sprawia także, że mniej podjadamy w ciągu dnia. Dzięki temu poranne posiłki przyczyniają się w pośredni sposób do utrzymania prawidłowej wagi. Osoby, które regularnie jedzą śniadania, rzadziej cierpią na nadwagę lub otyłość. Śniadanie syci oraz zapobiega dużym wahaniom poziomu glukozy we krwi, a to pomaga kontrolować apetyt i walczyć z napadami głodu. Osoby jedzące codziennie śniadanie mają tendencję do zdrowszego odżywiania w ciągu dnia. Nie bez znaczenia jest też fakt, że to właśnie rano możemy sobie pozwolić na zjedzenie bardziej kalorycznych dań, ponieważ organizm będzie miał cały dzień, żeby je strawić. Zastanawiasz się, czy w czasie diety odchudzającej możesz zjeść owoce, granolę z suszonymi owocami czy wypić kakao? Jak najbardziej, ale w umiarkowanych ilościach i najlepiej właśnie o poranku.

Po trzecie, pomoc w lepszej organizacji czasu i poprawa efektywności w pracy oraz codziennych obowiązkach

Znalezienie czasu na przygotowanie i zjedzenie śniadania pomaga lepiej się zorganizować i sprawia, że cały dzień jest spokojniejszy i efektywniejszy. Wprowadzenie rutyny śniadaniowej ułatwia stworzenie planu dnia. Zjedzenie śniadania o stałej porze sprawia, że z większą świadomością podchodzimy do kolejnych aktywności i mniej się denerwujemy. Śniadanie poprawia nastrój nie tylko rano, ale też wpływa na to, jaki będzie cały dzień. 

Materiał partnera.