Tortilla po meksykańsku to absolutny klasyk kuchni meksykańskiej. Aromatyczny, pożywny i sycący obiad z mięsem mielonym przyprawionym mieszanką meksykańskich ziół z dodatkiem czerwonej fasoli i kukurydzy. Całość zwinięta w pszenne placki tortilli. Potrawa idealnie będzie się komponowała z dodatkiem domowego sosu czosnkowego.

W swojej kuchni czasem staram się przygotowywać potrawy z innych zakątków świata. Czasem jest to kuchnia indyjska i pyszne curry z kurczakiem, a czasem przenosimy na zupełnie drugą stronę świata i królują dania meksykańskie. Tortilla po meksykańsku to połączenie pysznej tortilli z mięsem mielonym, fasolą i kukurydzą.

Tortilla meksykańska jest przygotowana na bazie już gotowej mieszanki meksykańskiej. Ale możecie do jej zrobienia wykorzystać swoje ulubione zioła i przyprawy. Wszystko zależy od Waszego smaku i Waszego gustu.

Obejrzyj nasze filmy:

Przygotowanie tego obiadu nie jest ani trudne, ani skomplikowane. Możecie przygotować więcej farszu, dzięki temu następnego dnia macie gotowy obiad.

Dokładny przepis oraz listę niezbędnych składników znajdziecie poniżej.

Dlaczego warto przygotować tortillę po meksykańsku

  • jest bardzo sycąca
  • przepełniona aromatem meksykańskich ziół
  • szybka w przygotowaniu
  • składa się z prostych składników

Tortilla po meksykańsku składniki

  • 1 cebula
  • 400 g mięsa mielonego wołowego
  • 200 ml passaty pomidorowej
  • 150g pomidorów z puszki
  • 150g kukurydzy
  • 150g czerwonej fasoli
  • szczypta oregano
  • 1 łyżeczka przyprawy meksykańskiej
  • placki tortilli
  • 3 łyżki oleju

W kuchni meksykańskiej zazwyczaj używam mięsa wołowego, jeśli wolicie odrobinę bardziej delikatne potrawy to zastąpcie je mięsem mielonym wieprzowo – wołowym, albo drobiowym.

Składniki na sos czosnkowy

  • 1 łyżka majonezu
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli

Sos czosnkowy przepis

Tym razem pokażę Wam błyskawiczną wersje przygotowania sosu czosnkowego. Do miseczki przeciskamy przez praskę ząbek czosnku. Dodajemy sól, cukier, majonez i jogurt naturalny. Całość mieszamy i odstawiamy na kilka minuta, aby wszystkie smaki się połączyły.

Tortilla po meksykańsku przepis

Na odrobinie oleju podsmażamy mięso mielone. W trakcie smażenia dodajemy przyprawę meksykańską oraz pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę. Mięso smażymy jakieś 8-10 minut. Po tym czasie dodajemy pomidory z puszki, pasattę, odrobinę suszonego oregano, soli i całość dusimy jakieś 5-6 minut. Po tym czasie na patelnię dodajemy odcedzoną kukurydzę i czerwoną fasolę. Mięso mielone wraz z pozostałymi składnikami dusimy jeszcze przez około 5 minut.

Placki tortilli smażymy przez 15-20 sekund na rozgrzanej, suchej patelni. Na środek nakładamy odrobinę farszu i dodajemy 2 łyżeczki sosu czosnkowego, tortillę zwijamy. Możecie zwinąć tortillę jak krokieta, albo jak kebaba, wszystko zależy od tego w jaki sposób lubicie ją jeść. Tortilla po meksykańsku to jedno z moich ulubionych dań.

Tortilla po meksykańsku
Tortilla po meksykańsku

Smacznego!