Jak ugotować bób, żeby był miękki? Jest to wiedza, która posiadły nasze babcie. Dzięki odpowiedniemu gotowaniu bób może nie wzdymać i być przepyszną przekąską.

W jaki sposób przygotować bób, by był wspaniały i miękki? Bób jest niezwykle popularną roślina strączkową, która na wiosnę króluje w warzywniakach. Jest niezwykle zdrowy, a jego skórka ma wiele witamin.

Warzywo to jest źródłem dużej ilości białka i poosiada małą zawartość kwasów tłuszczowych. Jest często polecany osobom na diecie.

Obejrzyj nasze filmy:

Bób można jeść bez niczego lub dodawać go do makaronu lub nawet do pierogów.

Przygotowanie bobu jest łatwe, a na początku trzeba porządnie go umyć i włożyć do garnka. Następnie zalać wodą, której powinno być mniej więcej dwa razy więcej niż bobu, który leży na dnie.

Jak ugotować bób z masłem?

Wodę słodzimy jedną łyżeczką cukru i gotujemy aż do wrzenia. Gdy pojawiają się już bąbelki należy wsypać łyżeczkę soli. Tak przygotowaną miksturę zostawiamy na wolnym ogniu pod przykryciem na 20 minut. gdy widzimy, że skórka jest pomarszczona odcedzamy bób z wody.

Po lekkim ostygnięciu bób nadaje się już do jedzenia. Świetnie smakuje na ciepło, choć w gorące dni jest wyśmienity także na zimno. Na gorący bób można położyć odrobinę masła. Będziemy mieli pyszną przekąskę – bób z masłem.

Do wody można wrzucić gałązkę kopru, wtedy nie będzie tak wzdymał.

Jak ugotować bób
Jak ugotować bób