Pieczeń rzymska
Mięsa

Pieczeń rzymska

Pieczeń rzymska jest bardzo prostym i smacznym daniem do przygotowania. Pieczeń rzymska może być podawana na ciepło na obiad, albo po przestygnięciu jako wędlina na kanapkę.

Bardzo często przygotowuje się pieczeń faszerowaną jajkiem na Wielkanoc, super wygląda, ale również bardzo dobrze smakuje. Bardzo często pieczeń rzymska zwana jest również klopsem. Możemy podać je z ziemniakami i ulubioną surówką.

Pieczeń rzymska jest bardzo popularnym daniem w Ameryce, jest tam przygotowywana na bazie mielonej wołowiny z dodatkiem ziół, przypraw i cebulki. Świetnie będzie również pasować do sosu chrzanowego.

Na moim blogu znajdziecie również przepis na domowy klops. Szukając przepisów na szybkie dania obiadowe warto sprawdzić przepis na polędwiczki z pieczonymi pomidorkami. Swoją pieczeń rzymską przygotuję na popularnym w Polsce mięsie wieprzowym.

Pieczeń rzymska składniki

  • 800g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 jajko
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka chrzanu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1/2 łyżeczki suszonego majeranku
  • 1 łyżka smalcu
  • garść liści natki pietruszki

Ja w swoim przepisie wykorzystuję już gotowe zmielone mięso wieprzowe, ale możecie również kupić kawałek łopatki i zmielić go w domu. Mięso mielimy na najmniejszych oczkach.

Pieczeń rzymska
Pieczeń rzymska
Pieczeń rzymska

Pieczeń rzymska przepis

Cebulę bardzo drobno siekamy wkładamy na patelnię z rozgrzanym i roztopionym smalcem i szklimy przez 5 minut. Po tym czasie dodajemy na patelnię przeciśnięty przez praskę czosnek i całość smażymy przez 1 minutę.

Cebulę zeszkloną z czosnkiem dodajemy do miski z mięsem mielonym. Dodajemy tam również jajko, sól, pieprz, majeranek oraz drobno posiekaną natkę pietruszki. Dodajemy również odrobinę chrzanu. Całość bardzo dokładnie mieszamy. Tak wymieszane mięso zostawiamy jeszcze na około 30 minut. W tym czasie przejdzie smakiem przypraw.

Jeśli chcecie faszerować pieczeń rzymską jajkami, to teraz jest najlepszy czas na ugotowanie jajek. Zobacz jak ugotować jajka na twardo żeby się dobrze obierały. Jajka po ugotowaniu studzimy i obieramy.

Jednorazową foremkę smarujemy od środka smalcem i obsypujemy bułką tartą. Przygotowane mięso wkładamy do foremki i wyrównujemy. Jeśli zdecydowaliście się na pieczeń rzymską faszerowaną jajkami to na dno formy wyłóż 1/3 mięsa, następnie układamy jajka jedno z drugim i przykrywamy resztą farszu.

Wierzch pieczeni smarujemy musztardą i pieczemy w piekarniku w opcji góra- dół w temperaturze 180 st. C. przez 55 minut. Podczas pieczenia może Wam się wytopić odrobina tłuszczu. Możecie ją ostrożnie wylać z foremki.

Tak przygotowaną pieczeń rzymską podajemy z sosem chrzanowym, super smakuje na ciepło, ale jest to również świetny zamiennik sklepowej wędliny.

Pieczeń rzymska
Pieczeń rzymska

Smacznego!

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze