Jednym z najczęściej pojawiających się na naszych stołach dań obiadowych są bez wątpienia kotlety mielone. To uwielbiane zwłaszcza przez najmłodszych danie występuje w wielu odmianach – możemy wybierać pośród różnymi rodzajami mięsa, mieszać je dowolnie ze sobą oraz doprawiać wedle uznania.

Kotlety mielone przepisy

Tradycyjny przepis naszych babć i mam obejmuje zmieszanie mięsa z namoczoną bułką kajzerką, w celu uzyskania gładkiej, delikatnej konsystencji. Dodatek wilgotnego pieczywa powoduje idealne połączenie mięsa, jajka i ziół, dodaje smaku smażonym kotletom. Czy jednak wiemy, jak moczyć bułkę do kotletów, aby były one pyszne i wprost rozpływały się w ustach?

Zazwyczaj używamy do tego po prostu wody, ale istnieją metody, dzięki którym nadamy naszemu mięsu delikatność i lekko wilgotną konsystencję. Dodatek płynu niezawodnie rozmiękcza lekko twarde mięso wieprzowe.

Obejrzyj nasze filmy:

Czy jednak wiemy, w czym moczyć bułkę do kotletów, by nadać im niepowtarzalny smak? 

Jak nadać naszym kotletom idealny smak?

Klasyczna wersja kotletów mielonych z pieczywem namoczonym w wodzie ustępuje miejsca innym rozwiązaniom. Nasze babcie doskonale wiedziały, jak moczyć bułkę do kotletów. Powinna ona przez kilka minut być zanurzona w mleku.

Ten zabieg sprawi, że nasze danie będzie bardzo soczyste, delikatne, rozpływać bedzie się w ustach i zasmakuje naszym gościom. Dobrym pomysłem jest również dodanie do mięsa w czasie wyrabiania niewielkiej ilości wody mineralnej gazowanej. Dzięki niej zapomnimy na dobre, czym jest suche mięso mielone w naszych kotletach!

Przeczytaj także: Kotlety z mortadeli

Oczywiście odpowiednio namoczona bułka to nie jedyny istotny składnik nadający niepowtarzalny smak naszym kotletom. Bardzo dużo zależy też od użytych ziół – może to być swojski majeranek lub zioła charakterystyczne dla kuchni śródziemnomorskiej – prowansalskie, oregano i bazylia.

Z czym podać kotlety mielone

Jak podać kotlety mielone
Jak podać kotlety mielone

Mięso mielone świetnie komponuje się z dodatkiem przysmażonej na złoty kolor cebulki. Świetnie smakować będzie również rozgnieciony ząbek czosnku. Dodatek lekko ostrych przypraw sprawi, że delikatne mięso (dzięki namoczonej w mleku bułce) zyska na aromacie.

Nie zapomnijmy także o przyprawieniu kotletów mielonych solą oraz pieprzem. Tak przygotowane danie z pewnością zachwyci naszych gości!