Pyszne kotleciki mielone z indyka, danie idealnie nie tylko dla dzieci. Te kotlety to szybki i prosty w przygotowaniu obiad dla całej rodziny. Wystarczy do tego dania podać jakieś warzywo i ryż, albo ziemniaki i mamy gotowy niedzielny, rodzinny obiad.
Mięso z indyka jest uważane, za jedno z najzdrowszych mięs pozbawionych antybiotyków. Jest również znacznie bardziej delikatne w smaku, więc musimy również uważać z dodatkiem przypraw, aby nie stracić całego smaku.
Składniki (na 8 -10 kotlecików)
- 800g mięsa mielonego z indyka
- 1 łyżeczka majeranku
- sucha bułka np. kajzerka
- 5 łyżek tartej suchej bułki
- pieprz
- sól
- 1 cebula
- 1 łyżeczka oregano
- 2 jajka
- tarta bułka do obtoczenia kotlecików
- olej do smażenia, najlepiej rzepakowy
Kotleciki mielone z indyka – przepis
Zaczynamy od namoczenia w wodzie suchej bułki – wkładamy ją do miski i zalewamy wodą. Dobrze, aby mięso z indyka wyjąć półgodziny przed przygotowaniem z lodówki. Będzie miało wtedy odpowiednią temperaturę. Wkładamy mięso do miski, dodajemy jajka, odsączoną z wody bułkę, przyprawy i dokładnie wszystko mieszamy ręką. Jeśli mięso będzie bardzo lepiło się do rąk, dodajemy odrobinę tartej bułki.
Obejrzyj nasze filmy:
Z przygotowanego mięsa formujemy kotlety. I teraz są dwie szkoły – jedna mówi o tym, aby kotlety obtoczyć w bułce tartej, druga natomiast tego nie zaleca. Osobiście w przypadku kotletów z indyka, ze względu na to, że mięso jest wilgotne, obtaczam je w bułce, a następnie smażę z obu stron na oleju. Pamiętajcie aby smażyć je na niewielkim ogniu, tak aby mięso usmażyło się w środku. Jeśli ustawicie zbyt duży ogień, to kotlety usmażą się z wierzchu, a w środku będą surowe.
Smacznego!
a gdzie jajeczka ?
Oczywiście są. W przepisie były, ale umknęły w liście składników. Dziękuję za cenną uwagę.