Kotleciki mielone z indyka
Mięsa

Kotleciki mielone z indyka

Facebook

Pyszne kotleciki mielone z indyka, danie idealnie nie tylko dla dzieci. Te kotlety to szybki i prosty w przygotowaniu obiad dla całej rodziny. Wystarczy do tego dania podać jakieś warzywo i ryż, albo ziemniaki i mamy gotowy niedzielny, rodzinny obiad.

Mięso z indyka jest uważane, za jedno z najzdrowszych mięs pozbawionych antybiotyków. Jest również znacznie bardziej delikatne w smaku, więc musimy również uważać z dodatkiem przypraw, aby nie stracić całego smaku.

Składniki (na 8 -10 kotlecików)

  • 800g mięsa mielonego z indyka
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sucha bułka np. kajzerka
  • 5 łyżek tartej suchej bułki
  • pieprz
  • sól
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka oregano
  • 2 jajka
  • tarta bułka do obtoczenia kotlecików
  • olej do smażenia, najlepiej rzepakowy

Kotleciki mielone z indyka – przepis

Zaczynamy od namoczenia w wodzie suchej bułki – wkładamy ją do miski i zalewamy wodą. Dobrze, aby mięso z indyka wyjąć półgodziny przed przygotowaniem z lodówki. Będzie miało wtedy odpowiednią temperaturę. Wkładamy mięso do miski, dodajemy jajka, odsączoną z wody bułkę, przyprawy i dokładnie wszystko mieszamy ręką. Jeśli mięso będzie bardzo lepiło się do rąk, dodajemy odrobinę tartej bułki.

Z przygotowanego mięsa formujemy kotlety. I teraz są dwie szkoły – jedna mówi o tym, aby kotlety obtoczyć w bułce tartej, druga natomiast tego nie zaleca. Osobiście w przypadku kotletów z indyka, ze względu na to, że mięso jest wilgotne, obtaczam je w bułce, a następnie smażę z obu stron na oleju. Pamiętajcie aby smażyć je na niewielkim ogniu, tak aby mięso usmażyło się w środku. Jeśli ustawicie zbyt duży ogień, to kotlety usmażą się z wierzchu, a w środku będą surowe.

Kotleciki mielone z indyka
Kotleciki mielone z indyka

Smacznego!

Facebook

2 komentarze

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.