Gulasz z indyka z marchewką i makaronem to pyszne, zdrowe danie, które przygotujemy dosłownie w 20 minut. Jeśli dobrze przygotujemy mięso z indyka to będzie w smaku delikatne, soczyste, a dzięki przyprawom bardzo aromatyczne. Dodatek marchewki i ajwaru podkręci jego smak.
Gulasz to danie, które zachwyca swoim bogatym smakiem i aromatycznym sosem. Teraz czas, aby do tej klasyki dodać odrobinę świeżości i zdrowia. W dzisiejszym przepisie pokażemy Ci, jak przygotować gulasz z indyka, który łączy w sobie delikatność mięsa z intensywnymi smakami marchewki, cebuli i papryki, a wszystko to podane na soczystym makaronie. To prawdziwa uczta dla zmysłów!
Aby danie było smaczne i zdrowe, warto poszukać i kupić dobrej jakości mięso z indyka. Kupmy już gotowe zmielone, albo poprośmy sprzedawcę o jego zmielenie w sklepie. Marchewka w daniu to same witaminy i beta karoten. Jeśli używanie młodej marchewki to wystarczy ją porządnie wyszorować.
Obejrzyj nasze filmy:
Sprawdź przepis na: Gulasz z serc drobiowych
Potrawka z indyka z marchewką to danie, które zachwyca swoją prostotą i jednocześnie bogactwem smaku. Marchewka dodaje potrawie słodkawego akcentu, a indyk zachowuje swoją delikatność nawet po dłuższym duszeniu. To idealna opcja dla tych, którzy cenią sobie proste i smaczne dania.
Jeśli aktualnie jesteście na diecie, albo dbacie o linię, to użyjcie makaronu razowego, a jeśli nie, to taki jaki najbardziej lubicie. Ja wykorzystałem makaron – mini rurki.
Gulasz z indyka z marchewką i makaronem składniki
- 400g mięsa mielonego z indyka
- 1 cebula
- 3-4 marchewki
- 3 łyżki ajwaru
- szczypta majeranku
- olej do smażenia
- pieprz ziołowy
- szczypta soli
- odrobina oregano
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 kulki mozzarelli
Gulasz z indyka z marchewką i makaronem przepis
Na dużą, rozgrzaną patelnię dodajemy odrobinę oleju. Następnie wrzucamy na nią drobno posiekaną cebulę. Po ok. 1 minucie, kiedy cebula zacznie być szklista dodajemy pokrojony w plasterki czosnek. Przesmażamy go dosłownie 15 sekund. Musimy pamiętać, że przypalony, albo zbytnio zrumieniony czosnek staje się w smaku bardzo gorzki i może popsuć smak całego dania.
Kiedy cebula i czosnek jest szklisty na patelnie dodajemy pokrojoną w półplasterki, albo kostkę (jak wolicie) marchewkę. Wszystko razem smażymy i dodajemy mięso. Całość solimy, pieprzymy i doprawiamy do smaku majerankiem i oregano. Mięso z indyka smażymy dość krótko, wystarczy mu 7-8 minut. Po tym czasie na patelnie dodajemy ajwar, wszystko mieszamy i dusimy jeszcze 2-3 minuty.
Jeśli zastanawiacie się czym jest AJWAR – to już odpowiadam – to bałkańska pasta przygotowana z pieczonych warzyw, z odrobiną oliwy, dodatkiem octu i przypraw. Zazwyczaj pasta jest delikatnie pikantna. Warzywa wykorzystane do przygotowania tej pasty to papryka, bakłażan (czasem można go zastąpić kabaczkiem), czosnek i cebula.
Podczas duszenia mięsa, w osolonej wodzie gotujemy makaron al dente.
Na chwilę przed podaniem na patelnię do gorącego sosu dodajemy pokrojoną w kostkę mozzarellę oraz ugotowany makaron. Całość razem mieszamy i przekładamy na talerze.