Gulasz z indyka z kaszą jęczmienną to pyszne i pożywne danie, które idealnie nadaje się na obiad lub kolację. Gulasz jest przygotowywany z mięsa z piersi indyka, warzyw i aromatycznych przypraw, a kasza jęczmienna stanowi doskonałe uzupełnienie smaku i dodaje lekkości temu danie.
Jako dodatek do gulaszu warto skorzystać z kaszy, bowiem kasza jest źródłem węglowodanów i błonnika. Węglowodany złożone stanowią główne źródło energii, które potrzebne jest naszemu organizmowi. Kasza jęczmienna dodatkowo stanowi źródło błonnika, który pozytywnie wpływa na nasz układ pokarmowy, reguluje pracę jelit oraz zapobiega nadmiernemu przyswajaniu się tłuszczów.
Mięso z piersi indyka jest doskonałym źródłem białka i składników odżywczych. W połączeniu z warzywami i aromatycznymi przyprawami tworzy wyjątkowe danie, które zaspokaja nie tylko smakowite podniebienie, ale również jest pełne wartości odżywczych. Dodatek kaszy jęczmiennej sprawia, że danie to staje się jeszcze bardziej sycące i pożywne.
Gulasz z indyka z kaszą jęczmienną to potrawa, która może być podana na ciepło zarówno na obiad, jak i na kolację. Jest to danie, które zaspokoi głód oraz dostarczy cennych składników odżywczych. Smak i aromat gulaszu sprawia, że jest to propozycja idealna dla miłośników wyjątkowych smaków i kulinarnych eksperymentów.
Niestety kaszy są dość kaloryczne, jednak spożywane w odpowiednich ilościach, bez tłustych dodatków nie powodują tycia, a są zalecane w dietach.
Gulasz z indyka z kaszą jęczmienną składniki:
- 500g mięsa z piersi indyka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 duże marchewki
- 1 pietruszka
- 1/2 selera
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki mąki
- 500ml bulionu drobiowego lub wody
- 2 łyżeczki papryki w proszku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 liść laurowy
- sól i pieprz do smaku
- 1 szklanka suchej kaszy jęczmiennej
- 2 szklanki wody

Gulasz z indyka z kaszą jęczmienną przepis:
Mięso pokrój w kostkę, cebulę i czosnek posiekaj drobno, a warzywa obierz i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż mięso na złoto-brązowy kolor.
Dodaj cebulę i czosnek i smaż, aż będą miękkie.
Dodaj marchewkę, pietruszkę i seler i smaż przez kilka minut.
Dodaj mąkę i mieszaj przez minutę, aż składniki się połączą.
Dodaj bulion lub wodę, paprykę, tymianek, liść laurowy, sól i pieprz i gotuj na małym ogniu przez około 30 minut, aż mięso będzie miękkie.
W międzyczasie gotuj kaszę jęczmienną w osolonej wodzie przez około 20-25 minut, do czasu, aż nabierze miękkości i zmięknie.
Podawaj gorący gulasz z indyka z kaszą jęczmienną.
Gulasz z indyka możemy podać także z kaszą gryczaną, ryżem albo ziemniakami z wody. Danie jest po prostu pyszne i warte spróbowania. Indyk jest dużo bardziej delikatny w smaku aniżeli filet z kurczaka.

Wygląda apetycznie :)