• Bitki wieprzowe z kopytkami i buraczkami
    Mięsa

    Bitki wieprzowe z kopytkami i buraczkami

    Bitki wieprzowe z kopytkami i buraczkami to propozycja smacznej potrawy na pyszny niedzielny obiad. Aby mięso było delikatne i kruche w smaku wymaga od nas tego, aby dusiło się długo na wolnym ogniu. Bitki możecie…

  • Domowa szynka parzona
    Kolacje,  Śniadania

    Domowa szynka parzona

    Domowa szynka parzona to pyszna, zdrowa wędlina na kanapki na śniadanie i kolację. Domowa wędlina charakteryzuje się tym, że zawsze wiemy z jakich składników jest zrobiona. Oczywiście podstawową czynnością w przygotowaniu takiej wędliny jest jej…

  • Fasolka po bretońsku z mięsem
    Inne

    Fasolka po bretońsku z mięsem

    Fasolka po bretońsku z mięsem to trochę nietypowe połączenie składników, jednak nie zawsze fasolka musi być przygotowana z kiełbasą czy boczkiem. Wersja z mięsem, w tym wypadku konkretnie z wołowiną będzie równie dobra, smaczna i…

  • Aromatyczny gulasz z łopatki
    Mięsa

    Aromatyczny gulasz z łopatki

    Aromatyczny gulasz z łopatki to danie trochę w stylu węgierskim. Łopatka wieprzowa, warzywa, wędzona papryka i ten aromat uwalniany podczas duszenia. W całym domu roznosi się aromat mięsa i papryki. Gulasz musimy dusić ok. 2,5…

  • Domowy schab parzony
    Kolacje,  Śniadania

    Domowy schab parzony

    Od jakiegoś czasu przygotowuję w domu świeżo wypiekane pieczywo. Można powiedzieć, że to jest już w miarę opanowane, teraz przyszła pora na przygotowanie domowej wędliny. Na początek będzie dość trudne mięso – schab. Jest ona…

  • Zdrowe angielskie śniadanie
    Śniadania

    Zdrowe angielskie śniadanie

    Zdrowe angielskie śniadanie to propozycja na bardzo pożywny posiłek. Warto go przygotować jak budzimy się „głodni jak wilk” albo wiemy, że czeka nas bardzo ciężki i długi dzień. Taka dawka energii da nam siłę na…

  • Długo duszone żeberka
    Mięsa

    Długo duszone żeberka

    Długo duszone żeberka w sosie własnym to żeberka w pysznym, ciemnym, warzywnym sosie. Mięso samo odchodzi o kości i rozpływa się w ustach. Najlepiej smakują podane z ziemniakami, polanymi tym pysznym sosem. To wcale nie…

  • Klasyczne żeberka z młodą kapustą
    Różności

    Klasyczne żeberka z młodą kapustą

    Klasyczne żeberka z młodą kapustą to klasyczne danie polskiej kuchni. Żeberka w aromatycznym ciemnym sosie i delikatna w smaku młoda kapusta. Przepis na to danie to idealna propozycja na niedzielny wspólny posiłek. Żeberka najlepiej podać…

  • Polędwiczka po indyjsku
    Mięsa

    Polędwiczka po indyjsku

    Polędwiczka po indyjsku to moja wariacja na temat przygotowania standardowego dania z polędwiczką. Wyjątkowy aromat uzyskamy dzięki dodaniu przyprawy garam masala. Garam masala to wyjątkowe połączenie przypraw pochodzące z Indii. Jest niezwykle aromatyczna i nadaje…

  • Gulasz z indyka z warzywami
    Mięsa

    Gulasz z indyka z warzywami

    Gulasz z indyka z warzywami to bardzo szybkie, smaczne i dietetyczne danie obiadowe. Mięso z indyka jest bardzo delikatne i nie wymaga zbyt długiej obróbki. Gulasz z indyka z warzywami możecie podać z dowolnymi dodatkami,…

  • Aromatyczny gulasz z szynki
    Mięsa

    Aromatyczny gulasz z szynki

    Aromatyczny gulasz z szynki to moja propozycja mięsnej potrawy do młodych ziemniaczków. Dlaczego ten gulasz jest wyjątkowy? Otóż smak całości podbijemy odrobiną ostrej pasty z papryki -ajvarem.  Zobaczycie będzie pysznie :) Składniki 0,5 kg szynki…

  • Sznycel wiedeński z domowymi frytkami
    Mięsa

    Sznycel wiedeński z domowymi frytkami

    Pokażę Wam jak przygotować pyszny sznycel wiedeński z domowymi frytkami. Danie to może nie należy do najbardziej dietetycznych, ale raz na jakich czas można sobie pozwolić na odrobinę przyjemności. Możecie w sklepie poprosić o pokrojenie…

  • Gulasz z szynki
    Mięsa

    Gulasz z szynki

    W tym wpisie pokażę Wam przepis na szybki, prosty tradycyjny gulasz z szynki. Podstawową wersję gulaszu możecie urozmaicić dowolnymi dodatkami, np. papryką, kukurydzą. Tak przygotowany gulasz możecie podać z dowolnymi dodatkami – kaszą, ryżem, ziemniakami, albo…

  • Co warto wiedzieć na temat mięsa?
    Poradniki

    Co warto wiedzieć na temat mięsa?

    Wiele osób na świecie nie wyobraża sobie życia bez ulubionych potraw z mięsem. Według żywieniowców odpowiednia ilość mięsa w zbilansowanej diecie jest potrzebna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zawiera ono wiele cennych składników odżywczych, które trudno…

  • Polędwiczki wieprzowe w porach
    Mięsa

    Polędwiczki wieprzowe w porach

    Polędwiczki wieprzowe w porach to wbrew pozorom bardzo szybkie w przygotowaniu danie. Polędwiczka jest bardzo delikatnym mięsem więc musimy pamiętać aby w odpowiedni sposób je przygotować. Tym razem smak polędwiczki podkreślimy delikatnie ostrzejszymi porami. Składniki…

  • Fasolka po bretońsku
    Inne

    Fasolka po bretońsku

    Madzia zaskoczyła mnie po raz kolejny :) Tym razem na obiad będzie jedno z moich ulubionych dań, a mianowicie fasolka po bretońsku. Jak przystało na każdą fasolkę znajdziemy w niej podsmażoną kiełbasę i odrobinę boczku…

  • Gulasz wieprzowy
    Mięsa

    Gulasz wieprzowy

    Gulasz wieprzowy z kruchym, miękkim mięsem z łopatki gotowany w piwie z dodatkiem marchewki, pieczarek i boczku to idealne danie na obiad. Gulasz możemy podać z dowolnymi dodatkami. Może to być kasza gryczana, kasza jęczmienna,…

  • Sznycel z jajkiem sadzonym i fasolką
    Mięsa

    Sznycel z jajkiem sadzonym i fasolką

    Już nie raz mieliśmy ochotę z Madzią na sznycel z jajkiem sadzonym i fasolką. Akurat mieliśmy chwilę wolne czasu, więc postanowiliśmy zrealizować nasze plany… Nasza wersja będzie przygotowana z karkówki. Każdy sznycel powinien być stosunkowo…