
Polędwiczka w cieście francuskim
Polędwiczka w cieście francuskim to danie, które idealnie będzie się nadawało do podania zarówno na ciepło jak i na zimno np. jako przystawka.
Tak przygotowaną polędwiczkę możemy podać na uroczysty obiad, oprócz fantastycznego smaku, po całym pokoju rozniesie się zapach wędzonego boczku i żurawiny.
Polędwiczka w cieście francuskim – składniki
- ok. 450g polędwiczki wieprzowej
- ciasto francuskie
- 8 plastrów surowego boczku
- cebula
- 3 łyżki żurawiny
- 1 łyżka musztardy delikatesowej
- majeranku
- sól
- pieprz
- żółtko
Polędwiczka w cieście francuskim – przepis
Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i szklimy na odrobinie oleju, przyprawiamy solą, szczyptą majeranku. Dodajemy żurawinę i całość podsmażamy, aż cebula całkowicie zmięknie. Dodajemy musztardę, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy do ostygnięcia.
Polędwiczkę myjemy, osuszamy i przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Mięso przesmażamy na rozgrzanym oleju przez ok. 4 minuty z każdej strony. Odstawiamy do ostygnięcia na ok. 5 minut.
Polędwiczkę układamy na rozłożonych plastrach boczku, na górze wykładamy sos musztardowy i zawijamy w plasterki boczku. Następnie przekładamy ją na rozwinięty płat ciasta francuskiego i zwijamy tak, aby powstała rolada.
Ciasto możemy ozdobnie naciąć u góry i wierzch smarujemy roztrzepanym żółtkiem jajka.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i pieczemy przez ok. 35-40 minut. Po upieczeniu odstawiamy polędwiczkę na ok. 6 minut, aby mięso chwilę „odpoczęło”.
Smacznego!