Polędwiczka w cieście francuskim

Polędwiczka w cieście francuskim

Polędwiczka w cieście francuskim to danie, które idealnie będzie się nadawało do podania zarówno na ciepło jak i na zimno np. jako przystawka.

Tak przygotowaną polędwiczkę możemy podać na uroczysty obiad, oprócz fantastycznego smaku, po całym pokoju rozniesie się zapach wędzonego boczku i żurawiny.

Polędwiczka w cieście francuskim – składniki

  • ok. 450g polędwiczki wieprzowej
  • ciasto francuskie
  • 8 plastrów surowego boczku
  • cebula
  • 3 łyżki żurawiny
  • 1 łyżka musztardy delikatesowej
  • majeranku
  • sól
  • pieprz
  • żółtko

Polędwiczka w cieście francuskim – przepis

Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i szklimy na odrobinie oleju, przyprawiamy solą, szczyptą majeranku. Dodajemy żurawinę i całość podsmażamy, aż cebula całkowicie zmięknie. Dodajemy musztardę, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy do ostygnięcia.

Polędwiczkę myjemy, osuszamy i przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Mięso przesmażamy na rozgrzanym oleju przez ok. 4 minuty z każdej strony. Odstawiamy do ostygnięcia na ok. 5 minut.

Polędwiczkę układamy na rozłożonych plastrach boczku, na górze wykładamy sos musztardowy i zawijamy w plasterki boczku. Następnie przekładamy ją na rozwinięty płat ciasta francuskiego i zwijamy tak, aby powstała rolada.

Ciasto możemy ozdobnie naciąć u góry i wierzch smarujemy roztrzepanym żółtkiem jajka.

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i pieczemy przez ok. 35-40 minut. Po upieczeniu odstawiamy polędwiczkę na ok. 6 minut, aby mięso chwilę „odpoczęło”.

Smacznego!

Polędwiczka w cieście francuskim

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.