Polędwiczka w cieście francuskim to eleganckie i wyjątkowe danie, które z pewnością zrobi wrażenie na gościach. To połączenie soczystego mięsa z chrupiącym ciastem francuskim, które smakuje wyśmienicie i prezentuje się bardzo efektownie. Przygotowanie tego dania nie jest trudne, a składniki można łatwo zdobyć w każdym sklepie spożywczym.
Tak przygotowaną polędwiczkę możemy podać na uroczysty obiad, oprócz fantastycznego smaku, po całym pokoju rozniesie się zapach wędzonego boczku i żurawiny.
Polędwiczka w cieście francuskim to danie, które zachwyci nie tylko swoim smakiem, ale również wyglądem. To propozycja dla miłośników mięsa wieprzowego oraz dla tych, którzy chcą zaskoczyć swoich gości czymś wyjątkowym. Polędwiczka w cieście francuskim doskonale sprawdzi się jako danie na specjalne okazje, takie jak uroczyste obiady czy kolacje.
Obejrzyj nasze filmy:
Polędwiczka w cieście francuskim to również danie, które można łatwo zmodyfikować, dodając do niego ulubione przyprawy lub warzywa. Można również zastąpić mięso wieprzowe kurczakiem lub indykiem, aby danie było lżejsze i bardziej dietetyczne.
Polędwiczka w cieście francuskim składniki
- ok. 450g polędwiczki wieprzowej
- ciasto francuskie
- 8 plastrów surowego boczku
- cebula
- 3 łyżki żurawiny
- 1 łyżka musztardy delikatesowej
- majeranku
- sól
- pieprz
- żółtko
Polędwiczka w cieście francuskim przepis
Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i szklimy na odrobinie oleju, przyprawiamy solą, szczyptą majeranku. Dodajemy żurawinę i całość podsmażamy, aż cebula całkowicie zmięknie. Dodajemy musztardę, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy do ostygnięcia.
Polędwiczkę myjemy, osuszamy i przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Mięso przesmażamy na rozgrzanym oleju przez ok. 4 minuty z każdej strony. Odstawiamy do ostygnięcia na ok. 5 minut.
Polędwiczkę układamy na rozłożonych plastrach boczku, na górze wykładamy sos musztardowy i zawijamy w plasterki boczku. Następnie przekładamy ją na rozwinięty płat ciasta francuskiego i zwijamy tak, aby powstała rolada.
Ciasto możemy ozdobnie naciąć u góry i wierzch smarujemy roztrzepanym żółtkiem jajka.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i pieczemy przez ok. 35-40 minut. Po upieczeniu odstawiamy polędwiczkę na ok. 6 minut, aby mięso chwilę „odpoczęło”.
Smacznego!