• Długo duszone żeberka
    Mięsa

    Długo duszone żeberka

    Długo duszone żeberka w sosie własnym to żeberka w pysznym, ciemnym, warzywnym sosie. Mięso samo odchodzi o kości i rozpływa się w ustach. Najlepiej smakują podane z ziemniakami, polanymi tym pysznym sosem. To wcale nie…

  • Klasyczne żeberka z młodą kapustą
    Różności

    Klasyczne żeberka z młodą kapustą

    Klasyczne żeberka z młodą kapustą to klasyczne danie polskiej kuchni. Żeberka w aromatycznym ciemnym sosie i delikatna w smaku młoda kapusta. Przepis na to danie to idealna propozycja na niedzielny wspólny posiłek. Żeberka najlepiej podać…

  • Jak przygotować domowe pastrami
    Mięsa

    Jak przygotować domowe pastrami

    Pastrami to nazwa przygotowanego w odpowiedni sposób kawałka wołowiny. Jednak możecie również w ten sposób przygotować zarówno wieprzowinę, drób, czy nawet łososia. Oryginalny przepis mówi jednak o wołowinie. Dawniej pastrami to po prostu sposób konserwowania…

  • Polędwiczka po indyjsku
    Mięsa

    Polędwiczka po indyjsku

    Polędwiczka po indyjsku to moja wariacja na temat przygotowania standardowego dania z polędwiczką. Wyjątkowy aromat uzyskamy dzięki dodaniu przyprawy garam masala. Garam masala to wyjątkowe połączenie przypraw pochodzące z Indii. Jest niezwykle aromatyczna i nadaje…

  • Polędwiczki wieprzowe w porach
    Mięsa

    Polędwiczki wieprzowe w porach

    Polędwiczki wieprzowe w porach to wbrew pozorom bardzo szybkie w przygotowaniu danie. Polędwiczka jest bardzo delikatnym mięsem więc musimy pamiętać aby w odpowiedni sposób je przygotować. Tym razem smak polędwiczki podkreślimy delikatnie ostrzejszymi porami. Składniki…

  • Polędwiczka z pieczarkami w cieście francuskim
    Mięsa

    Polędwiczka z pieczarkami w cieście francuskim

    Szukaliśmy pewnej odmiany od tradycyjnie przygotowywanej polędwiczki w sosie. Po długich namysłach, wertowaniu internetu postanowiliśmy, że tym razem na obiad będzie polędwiczka z pieczarkami w cieście francuskim. Aby jednak polędwiczka nie była zbyt sucha po…

  • Polędwiczka w cieście francuskim
    Mięsa

    Polędwiczka w cieście francuskim

    Polędwiczka w cieście francuskim to danie, które idealnie będzie się nadawało do podania zarówno na ciepło jak i na zimno np. jako przystawka. Tak przygotowaną polędwiczkę możemy podać na uroczysty obiad, oprócz fantastycznego smaku, po…

  • Polędwiczki wieprzowe w pieczarkach
    Mięsa

    Polędwiczki wieprzowe w pieczarkach

    Pyszne zapiekane polędwiczki wieprzowe z sosem pieczarkowym. To danie świetnie nadaje się na niedzielny obiad, albo kiedy chcemy zaskoczyć znajomych naszymi umiejętnościami kulinarnymi. No dobrze, dobrze ja nie będę się chwalił, bo to danie było…