Długo duszone żeberka w sosie własnym to żeberka w pysznym, ciemnym, warzywnym sosie. Mięso samo odchodzi o kości i rozpływa się w ustach. Najlepiej smakują podane z ziemniakami, polanymi tym pysznym sosem.
To wcale nie jest ciężkie danie, mięso jest delikatne i bardzo kruche. Do żeberek idealnie będzie pasować surówka z kapusty, marchewka z jabłkiem, albo mizeria z ogórkiem.
Sprawdź przepis na: Mizeria z ogórków i cebuli
Obejrzyj nasze filmy:
Składniki
- 1 kg żeberek wieprzowych
- 1 duża cebula
- 4 marchewki
- 2 pietruszki
- 5-6 ziarenek ziela angielskiego
- 4 liście laurowe
- pieprz ziołowy
- ostra papryka
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie
- 600ml bulionu warzywnego
Czy wiesz: Jak tanio kupić kosmetyki?
Dodatkowo
- olej do smażenia
- 3 łyżki mąki
- 100 ml wody
Długo duszone żeberka – przepis
- Żeberka myjemy i dzielimy w mniejsze kawałki. Wkładamy do miski i dodajemy przyprawy: ostrą paprykę, sól, pieprz, pieprz ziołowy, zioła prowansalskie i dokładnie nacieramy przyprawami żeberka.
- Na oleju smażymy żeberka z każdej strony. Następnie dolewamy bulion, przykrywamy i na bardzo wolnym ogniu gotujemy je ok. 1,5 godziny.
- Warzywa kroimy w półplasterki i dodajemy do żeberek. Dusimy je przez kolejne 1,5 godziny.
- W kubku mieszamy mąkę z wodą, bardzo dokłądnie aby nie było grudek i dodajemy do żeberek. Mąka zagęści nam odrobinę sos. Gotujemy je jeszcze przez ok. 15 minut.
Żeberka podajemy z gotowanymi ziemniakami i surówką.
Sprawdź przepis na: Tagliatelle z wołowiną i pomidorkami
Smacznego!