Długo duszone żeberka
Mięsa

Długo duszone żeberka

Długo duszone żeberka w sosie własnym to żeberka w pysznym, ciemnym, warzywnym sosie. Mięso samo odchodzi o kości i rozpływa się w ustach. Najlepiej smakują podane z ziemniakami, polanymi tym pysznym sosem.

To wcale nie jest ciężkie danie, mięso jest delikatne i bardzo kruche. Do żeberek idealnie będzie pasować surówka z kapusty, marchewka z jabłkiem, albo mizeria z ogórkiem.

Sprawdź przepis na: Mizeria z ogórków i cebuli

Składniki

  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • 1 duża cebula
  • 4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 5-6 ziarenek ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • pieprz ziołowy
  • ostra papryka
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie
  • 600ml bulionu warzywnego

Czy wiesz: Jak tanio kupić kosmetyki?

Dodatkowo

  • olej do smażenia
  • 3 łyżki mąki
  • 100 ml wody

Długo duszone żeberka – przepis

  1. Żeberka myjemy i dzielimy w mniejsze kawałki. Wkładamy do miski i dodajemy przyprawy: ostrą paprykę, sól, pieprz, pieprz ziołowy, zioła prowansalskie i dokładnie nacieramy przyprawami żeberka.
  2. Na oleju smażymy żeberka z każdej strony. Następnie dolewamy bulion, przykrywamy i na bardzo wolnym ogniu gotujemy je ok. 1,5 godziny.
  3. Warzywa kroimy w półplasterki i dodajemy do żeberek. Dusimy je przez kolejne 1,5 godziny.
  4. W kubku mieszamy mąkę z wodą, bardzo dokłądnie aby nie było grudek i dodajemy do żeberek. Mąka zagęści nam odrobinę sos. Gotujemy je jeszcze przez ok. 15 minut.

Żeberka podajemy z gotowanymi ziemniakami i surówką.

Długo duszone żeberka

Sprawdź przepis na: Tagliatelle z wołowiną i pomidorkami

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.