Skoro zdecydowaliśmy się już na przygotowanie domowego toru i nam się udało, pora zabrać się za dekoracje. Pokażę, Wam 3 proste i szybkie sposoby na dekorowanie tortów.
Dekoracja z jadalnych kwiatów
To chyba jeden z najprostszych sposobów na dekorowanie. Jeśli brakuje nam weny twórczej powinniśmy skorzystać z jadalnych kwiatów. Z całą pewnością taka dekoracja zaskoczy gości, ale będzie również efektownie wyglądała.
Najpopularniejsze jadalne kwiaty do dekoracji to:
Obejrzyj nasze filmy:
- bratek
- fiołek
- goździki
- chryzantema
- lawenda
- piwonie
Trzeba jednak pamiętać, że są kwiaty dość mocno trujące i nimi nie wolne dekorować tortów, wśród nich są m. in. azalia, barwinek, bluszcz pospolity, hortensja.
Torty z kwiatową dekoracją wyglądają efektownie, ale nie można też przesadzać z nadmiarem dekoracji. Nie chcemy przecież, aby kwiaty zdominowały deser, a co ważniejsze przykryły go w całości. Pamiętajmy, że tutaj głównym bohaterem jest tort.
Dekoracja z masy cukrowej
Nic nie pokreśli wyglądu naszego tortu, jak dekoracja z masy cukrowej. Wiele osób uczyniło z dekorowania tortów masą cukrową, prawdziwą sztukę. Potrafią wyczarować z niej cuda i rzeczy, które sobie ciężko wyobrazić.
Torty angielskie cieszą się ogromną popularnością, jednak masę lukrową możemy wykorzystać także do dekoracji małych babeczek.
Odpowiednio przygotowana masa, oprócz pięknego wyglądu ma w sobie także wiele walorów smakowych. Taką masę możemy przygotować w domowym zaciszu.
Do przygotowania masy cukrowej potrzebujemy dosłownie kilku składników:
- cukru pudru
- glukozy
- żelatyny
- wody
Aby miała ciekawy smak warto dodać kilka kropel aromatu smakowego.
Ale to nie wszystko, możecie zaskoczyć swoich gości tworząc dekorację tortu w różnych kolorach, będzie Wam potrzebny do tego barwnik spożywczy, który kupicie w internecie i sklepach.
Dokładny poradnik – Jak przygotować masę cukrową znajdziecie tutaj -> https://uczymyjakslodzic.pl/masa-cukrowa-jak-zrobic-plastyczny-lukier-w-domu/
Dekoracja ulubionymi drażami i posypkami
Chyba każdy z nas ma swoje ulubione draże i posypki w różnych kolorach i smakach. Nadają się świetnie do dekoracji boków tortów, będą tam wyglądały bardzo efektownie. Możecie również wykorzystać je do dekoracji wierzchu toru. Wystarczy, że wykorzystacie do tego również formę do ciasteczek albo pierniczków i dzięki temu otrzymacie wymarzone kształty na górze ciasta.
Do najpopularnieszych posypek należą:
- wiórki czekoladowe
- płatki czekoladowe
- wiórki kokosowe
- płatki migdałów
- koraliki i posypki ze sklepu (zawierają najczęściej barwnik spożywczy)
Możecie wykorzystać również okruszki od biszkoptu czy chociażby posiekane orzechy włoski.
Pamiętajcie, dekoracja tortów nie zna granic i ogranicza Was tylko Wasza wyobraźnia. Dekorując ciasta możecie tworzyć małe arcydzieła. Łączcie różne sposoby dekoracji i po prostu się tym bawcie…