Jak wybrać dobre jajka ?
Nieświeże jajka są nieprzyjemne w smaku i mają niemiły zapach. W dodatku mogą prowadzić do zatrucia. Dowiedz się, jak uchronić się przed ich zakupem i jak sprawdzić świeżość…
Jak prawidłowo używać rękawa cukierniczego?
Rękawy cukiernicze to podstawowe akcesoria do dekorowania wypieków i deserów, które pozwalają tworzyć misterne zdobienia i fantazyjne stylizacje. Stosowanie rękawów cukierniczych z wymiennymi tylkami stanowi bardzo prosty sposób,…
Jak wybrać czajnik elektryczny?
Kiedy wybieramy produkt, najlepiej jest upewnić się, że będzie on wart swojej ceny. Dlatego w tym artykule przyjrzymy się różnym czajnikom elektrycznym, żebyś mógł wybrać taki, który będzie…
Sposób na soczyste kotlety mielone
Jednym z najczęściej pojawiających się na naszych stołach dań obiadowych są bez wątpienia kotlety mielone. To uwielbiane zwłaszcza przez najmłodszych danie występuje w wielu odmianach – możemy wybierać…
Obuwie gastronomiczne – zachowaj bezpieczeństwo na kuchni
Praca w gastronomii w dużej mierze związana jest z wykonywaniem zadań w pozycji stojącej, będąc w ciągłym ruchu lub pozostając na jednym stanowisku. W takich warunkach nietrudno o…
Małe agd do kuchni urozmaici Twoje potrawy, sprawdź jakie wybrać.
Szybki rozwój technologiczny przyczynia się powstawania i popularyzacji coraz większej ilości urządzeń pomocny w kuchni. Małe AGD potrafi ułatwić przygotowywanie posiłków, a także urozmaicić domowy jadłospis. Podpowiadamy, jakie…
5 porad, jak nie marnować jedzenia
Polak wyrzuca do kosza 235 kg jedzenia w ciągu roku. Niechlubne statystyki pokazują, że mamy wiele do poprawy. Od czego zacząć? Lokalny Rolnik podpowiada, jak nie marnować jedzenia,…
Jak usunąć przypalenia z patelni?
Każdy z nas chyba borykał się z problemem przypalenia garnków czy patelni. Na rynku dostępnych jest bardzo wiele środków chemicznych do usuwania przypaleń. Jednak chemia ta najczęściej nie…
Fotografia kulinarna – kiedy zlecić profesjonalne zdjęcia kulinarne?
Prowadzisz restaurację lub kawiarnię? A może zajmujesz się sprzedażą produktów spożywczych i brakuje ci zdjęć, które przyciągną potencjalnych klientów? Pomyśl o fotografii kulinarnej. To prosty sposób, by przedstawić…
Co jeść i pić w upały?
Czym gasić pragnienie i po jakie potrawy sięgać, gdy termometry wskazują powyżej 30 stopni? Komponujemy menu na upały. O ile wybór kosmetyków czy elementów garderoby na wakacje nie…
Ekologiczne torebki śniadaniowe – dlaczego właśnie z takich warto korzystać?
W dzisiejszych czasach nieustannie podejmowane są działania o wyeliminowaniu produktów plastikowych z obiegu, ze względu na negatywny wpływ na środowisko naturalne oraz zdrowie człowieka. Idealną dla ich alternatywą…
Jak ugotować kalafior
Jak gotować kalafior by był smaczny i chrupiący? To bardzo proste! Przygotowanie kalafiora zajmuje około pół godziny i to super warzywo staje się wspaniałą przekąską, pysznym daniem lub…
Jak ugotować jajka na twardo żeby się dobrze obierały
Jak ugotować jajka na twardo, żeby się dobrze obierały? Oto kilka wskazówek dzięki którym skorupka jajka będzie lekko odchodzić podczas obierania. Po pierwsze należy jajka zalać zimną wodą…
Co zrobić by gotowanie było przyjemnością?
Kuchnia jest najważniejszym pomieszczeniem w domu. To tutaj przygotowuje się posiłki dla najbliższych. W kuchni przygotowuje się pachnącą i aromatyczną kawę każdego poranka. To w kuchni roznoszą się…
3 sposoby jak wybrać słodkiego arbuza
Pokażę Wam 3 sposoby jak wybrać słodkiego arbuza, tak aby móc cieszyć się jego słodkim smakiem. Jak wiecie, albo i nie arbuz w większości składa się z wody.…
Pieczenie sernika w kąpieli wodnej
Pieczenie sernika w kąpieli wodnej to jedna z technik przygotowania tego wspaniałego ciasta. Sernik zawsze wychodzi równy, nie pęka i przede wszystkim jest obłędnie smaczny. Proces ten polega…
Wczorajszy makaron? Nie warto!
Makaron, ryż i inne produkty na bazie zbóż nie zmieniają swojego smaku z dnia na dzień. Często kusimy się na zjedzenie wczorajszych dań, pchani również niechęcią do marnowania…
Smażenie na oliwie z oliwek – czy jest zdrowe?
Oliwa z oliwek jest jednym z najzdrowszych tłuszczów, które stosowane są od tysięcy lat. Bez niej, nie istniałaby kuchnia śródziemnomorska. Jej używanie wiąże się z wydłużonym życiem i…
Jak rozmrozić pieczywo
Wszyscy wiemy, że nie należy marnować jedzenia, jednym z takich sposobów na ratowanie pieczywa, jest jego zamrożenie. Jeśli zamrozimy je zaraz po zakupie i w odpowiedni sposób to…
Prosty sposób na puszystą jajecznicę
Jajecznica to chyba jedno z popularniejszych potraw śniadaniowych na całym świecie. Pomimo, że robi się ją bardzo szybko, to nie zawsze w tygodniu mamy czas na dłuższe śniadanie.…
Jak przechowywać pesto
Pesto to pyszny, aromatyczny sos pochodzący z Włoch. Dokładniej rzecz ujmując pesto pochodzi z Ligirii. Jest to mieszanka bazylii, orzeszków, parmezanu i innych dodatków. Pesto jest idealne do…