Jak ugotować kalafior
Jak gotować kalafior by był smaczny i chrupiący? To bardzo proste! Przygotowanie kalafiora zajmuje około pół godziny i to super warzywo staje się wspaniałą przekąską, pysznym daniem lub…
Dlaczego warto odwiedzić restauracje w Bielsku-Białej
Rejony Bielsko-Białej są pełne restauracji, karczm i małych jadalni, które dają możliwość turystom na spróbowanie naprawdę dobrej kuchni. Od malutkich lokali w otaczających miasto miejscowościach, po wielkie biesiadne…
Jak ugotować fasolkę szparagową z bułką tartą
Fasolka szparagowa z bułką tartą jest jednym z ulubionych dodatków do obiadu. Jest wiele wersji tego dania. Jak ugotować fasolkę szparagową z bułką tartą, by smakowała każdemu miłośnikowi tego dania?…
Co zrobić by gotowanie było przyjemnością?
Kuchnia jest najważniejszym pomieszczeniem w domu. To tutaj przygotowuje się posiłki dla najbliższych. W kuchni przygotowuje się pachnącą i aromatyczną kawę każdego poranka. To w kuchni roznoszą się…
Maj na talerzu – okiem rolnika
Każda pora roku ma swoje kolory, zapachy i smaki. Apetyt w maju pobudzają świeże warzywa z polskich upraw, zachęcając do częstszego gotowania w domu. Łukasz Odolski z gospodarstwa…
Smażenie na oliwie z oliwek – czy jest zdrowe?
Oliwa z oliwek jest jednym z najzdrowszych tłuszczów, które stosowane są od tysięcy lat. Bez niej, nie istniałaby kuchnia śródziemnomorska. Jej używanie wiąże się z wydłużonym życiem i…
Pulpety z polędwiczki wieprzowej z miętą
Pulpety z polędwiczki wieprzowej z miętą to przepis inspirowany kuchnią Jamiego Olivera. Do przygotowania tych pulpecików wykorzystamy delikatne mięso, jakim jest polędwiczka wieprzowa. Nie musicie używać tutaj maszynki…
Moda na topinambur
Mówią na niego gruszka ziemna, smakuje jak słodkawy orzech lub kasztan, jest idealny do potraw na lunch czy jako przekąska – topinambur, popularna alternatywa dla ziemniaka. Eksperci Lokalnego…
Jak szybko ulepić pierogi
Pierogi to dobre danie. Łatwe do przygotowania, smaczne oraz zdrowe. Lepienie pierogów to zadanie dość łatwe. Krok po kroku jak przygotować pierogi Krok 1 Najpierw z wody, mąki…
Jajka na miękko – jak przygotować je perfekcyjnie
Jajka to jeden z najbardziej popularnych produktów na całym świecie. Spożywane i przygotowywane są na różne sposoby w wielu krajach. Wiele osób, w tym dietetyków uważa, że ich…
Sierpień na widelcu. Pomidory
Choć dostępne są przez cały rok, to w wakacje smakują najlepiej. Pomidory, bo o nich mowa, z powodzeniem komponują się z różnymi dodatkami, ale delektujemy się nimi także…
Garnek garnkowi nie jest równy
Nowoczesna gospodyni posiada w swojej kuchni wiele wyszukanych urządzeń kuchennych, które ułatwiają jej gotowanie. Dzięki najnowszej technologii oraz innowacyjnym metodom gotowania potrawy zachowują swój naturalny smak oraz niezwykle…
Jak zorganizować uroczysty rodzinny obiad bez gotowania?
Jeszcze kilka lat temu większość imprez rodzinnych przygotowywanych w domu czy w ogrodzie, wiązała się z koniecznością mozolnego gotowania posiłków i angażowania czasu kobiety w kuchni, zamiast cieszenia…
Bitki wieprzowe z kopytkami i buraczkami
Bitki wieprzowe z kopytkami i buraczkami to propozycja smacznej potrawy na pyszny niedzielny obiad. Aby mięso było delikatne i kruche w smaku wymaga od nas tego, aby dusiło…
Długo duszone żeberka
Długo duszone żeberka w sosie własnym to żeberka w pysznym, ciemnym, warzywnym sosie. Mięso samo odchodzi o kości i rozpływa się w ustach. Najlepiej smakują podane z ziemniakami,…
Pyszny rosół z kaczki
Tym razem będzie przepis na pyszny rosół z kaczki. Kaczka, to jedno z najlepszych mięs do ugotowania pysznego buliony, albo rosołu. Mięso to ma sobie zdrowy tłuszcz, który…
Klasyczne żeberka z młodą kapustą
Klasyczne żeberka z młodą kapustą to klasyczne danie polskiej kuchni. Żeberka w aromatycznym ciemnym sosie i delikatna w smaku młoda kapusta. Przepis na to danie to idealna propozycja…
Jajka na twardo na papryce i pomidorach
Jajka na twardo na papryce i pomidorach to oryginalny pomysł na szybkie i smaczne śniadanie. Tym razem bardzo nietypowo podamy jajka na twardo. Będziemy je bowiem smażyli na…
Ile gotować jajka
Niby gotowanie jajek to prosta sprawa, a jednak nie wszyscy wiedzą ile czasu należy gotować jajka na miękko, ile na twardo, a ile aby były na półtwardo. Wielu…
Brązowy ryż z cukinią i selerem
Brązowy ryż z cukinią i selerem to zdrowa propozycja na szybki obiad. Ryż podamy razem z gotowanym jajkiem na wpół miękkim. Takie danie to idealna propozycja na szybki…
Kanapki z awokado i jajkami
Kanapki z awokado i jajkami to dietetyczna propozycja na szybką, smaczną i zdrową kolację. Awokado znajduje się praktycznie w każdej diecie, ze względu na swoje właściwości. Awokado może…