Pulpety z polędwiczki wieprzowej z miętą to przepis inspirowany kuchnią Jamiego Olivera. Do przygotowania tych pulpecików wykorzystamy delikatne mięso, jakim jest polędwiczka wieprzowa. Nie musicie używać tutaj maszynki do mielenia mięsa, wszystko zrobimy w blenderze. To bardzo szybki i prosty przepis.
Smak tego dania podkręca dodatek mięty do mięsa oraz sosu Worcestershire do sosu.
Danie można podać z kaszą, grzankami, albo klasycznie z ziemniakami.
Obejrzyj nasze filmy:
Składniki na pulpety
- 450g polędwiczki wieprzowej
- 400g białej fasoli
- 10 listków mięty
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 4 łyżki płatków owsianych
- 1 łyżka musztardy francuskiej
Składniki na sos
- 3 łyżki sosu Worcestershire
- 3 pulpety
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- 2 łyżki mąki
- 700 ml bulionu warzywnego
- 4 łyżki oliwy
Dodatkowo
- 2 jabłka
- 2 czerwone cebule
Dobrze jest przygotować danie na patelni, którą później można wstawić do piekarnika.
Pulpety z polędwiczki wieprzowej z miętą – jak przygotować
Polędwiczkę kroimy w mniejsze kawałki i wkładamy do blendera. Dodajemy musztardę, odsączoną z zalewy białą fasolę, sól, pieprz, płatki owsiane i całość blendujemy. Jeśli mamy, to korzystajmy w funkcji pulsacyjnej, tak aby nie powstała nam z tego papka.
Z mięsa formujemy niewielkie pulpeciki. Na patelnię wlewamy oliwę i dodajemy 3 pulpeciki. Przy pomocy łyżki je rozdrabniamy i wkładamy pozostałe pulpety i podsmażamy. Następnie dodajemy sos Worcestershire, musztardę, mąkę i całość mieszamy. Podlewamy wszystko bulionem i jak się zagotujemy dodajemy pokrojone na ósemki jabłka i cebulę.
Pulpety wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C (góra i dół) na 25 minut.
Po tym czasie pulpety są gotowe.
Smacznego!