Pulpety z polędwiczki wieprzowej z miętą
Mięsa

Pulpety z polędwiczki wieprzowej z miętą

Pulpety z polędwiczki wieprzowej z miętą to przepis inspirowany kuchnią Jamiego Olivera. Do przygotowania tych pulpecików wykorzystamy delikatne mięso, jakim jest polędwiczka wieprzowa. Nie musicie używać tutaj maszynki do mielenia mięsa, wszystko zrobimy w blenderze. To bardzo szybki i prosty przepis.

Smak tego dania podkręca dodatek mięty do mięsa oraz sosu Worcestershire do sosu.

Danie można podać z kaszą, grzankami, albo klasycznie z ziemniakami.

Składniki na pulpety

  • 450g polędwiczki wieprzowej
  • 400g białej fasoli
  • 10 listków mięty
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 1 łyżka musztardy francuskiej

Składniki na sos

  • 3 łyżki sosu Worcestershire
  • 3 pulpety
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 2 łyżki mąki
  • 700 ml bulionu warzywnego
  • 4 łyżki oliwy

Dodatkowo

  • 2 jabłka
  • 2 czerwone cebule

Dobrze jest przygotować danie na patelni, którą później można wstawić do piekarnika.

Pulpety z polędwiczki wieprzowej z miętą – jak przygotować

Polędwiczkę kroimy w mniejsze kawałki i wkładamy do blendera. Dodajemy musztardę, odsączoną z zalewy białą fasolę, sól, pieprz, płatki owsiane i całość blendujemy. Jeśli mamy, to korzystajmy w funkcji pulsacyjnej, tak aby nie powstała nam z tego papka.

Z mięsa formujemy niewielkie pulpeciki. Na patelnię wlewamy oliwę i dodajemy 3 pulpeciki. Przy pomocy łyżki je rozdrabniamy i wkładamy pozostałe pulpety i podsmażamy. Następnie dodajemy sos Worcestershire, musztardę, mąkę i całość mieszamy. Podlewamy wszystko bulionem i jak się zagotujemy dodajemy pokrojone na ósemki jabłka i cebulę.

Pulpety wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C (góra i dół) na 25 minut.

Po tym czasie pulpety są gotowe.

Pulpety z polędwiczki wieprzowej z miętą
Pulpety z polędwiczki wieprzowej z miętą

Smacznego!

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze