Kurczak Teriyaki z warzywami i frytkami
Dania z ryżem,  Mięsa

Kurczak Teriyaki z warzywami i frytkami

Facebook

Kurczak Teriyaki z warzywami i frytkami to propozycja na szybki i bardzo orientalny obiad. Kurczaka zamarynujemy w specjalnie przygotowanej marynacie, która jest pełna aromatu, smaku. Całość podamy wraz z frytkami i warzywami. W moim przypadku będzie to gotowany na parze brokuł. Frytki przygotujemy w piekarniku, aby było mniej tłuszczu i o wiele zdrowiej.

Jak to w przypadku tego typu dań, nie może również zabraknąć ryżu.

Szybki przepis na: Domowe nuggetsy z dorsza

Składniki (na 2 porcje)

  • 2 piersi z kurczaka (pojedyncze)
  • niewielki brokuł
  • frytki
  • sól
  • pieprz
  • 100g ryżu
  • sezam

Składniki na marynatę

  • 2 cm imbiru
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • czarny pieprz
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka miodu

Ja używam zwykłego białego ryżu, ale możecie go zastąpić na przykład ryżem jaśminowym, ryżem basmati. Wykorzystajcie taki, jaki lubicie najbardziej!

Kurczak Teriyaki z warzywami i frytkami – przepis

Zaczynamy od przygotowania marynaty. Imbir obieramy i ścieramy na tarce, następnie dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy sos rybny, sos sojowy, sok z cytryny, miód, odrobinę świeżo zmielonego pieprzu. Marynatę zostawiamy na około 15 minut.

W tym czasie kurczaka kroimy w paseczki i marynujemy go w przygotowanej przed chwilą marynacie. Zamarynowane kawałki kurczaka zostawiamy w misce przykrytej folia spożywczą i wstawiamy na mniej więcej godzinę do lodówki.

Przepis na: Szaszłyki z szynki w marynacie teriyaki

Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C. i pieczemy według przepisu na opakowaniu frytki. W garnku gotujemy ryż. Tutaj bardzo ważne jest aby go nie rozgotować. W garnku do gotowania na parze gotujemy brokuła. Jeśli nie macie takiego garnka, to wystarczy, że na rondelku położycie metalowe sitko i tam ułożycie brokuła. Oczywiście należy je przykryć.

Jak pozostałe składniki się gotuję, pieką na patelni na oleju sezamowym smażymy kurczaka. Nie bójcie się wlać więcej marynaty. Nie zaszkodzi.

Na talerz, albo najlepiej miseczkę wykładamy odrobinę ryżu, następnie ugotowanego na parze i podzielonego na różyczki brokuła oraz usmażonego kurczaka. Kurczaka posypujemy sezamem. Obok na talerzu podajemy upieczone frytki.

Kurczak Teriyaki z warzywami i frytkami
Kurczak Teriyaki z warzywami i frytkami

Smacznego!

Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.