Sezon grillowy jeszcze trwa. Tym wpisem chciałbym Wam pokazać w jaki sposób można przygotować szybkie danie na grilla. Madzia postawiła przygotować Szaszłyki z szynki w marynacie teriyaki.
Przygotowując potrawy na grilla wybierajcie odrobinę „tłustsze” mięso. Mięso filet z kurczaka albopolędwiczek nie będzie dobrym rozwiązaniem, bo bardzo łatwo można je przesuszyć.
Składniki
- 1 kg mięsa np. szynki
- 0,5 boczku
- 2 papryki
- 1 cukinia
- 3 łyżki sosu teriyaki
- 1 łyżka miodu
- ananas
- cebula
- 1 łyżka soku z cytryny
Szaszłyki z szynki w marynacie teriyaki – przepis
- W misce przygotowujemy marynatę. Mieszamy sos teriyaki, miód, sok z cytryny.
- Składniki do szaszłyków kroimy w dużą kostkę. Marynujemy je w przygotowanej przed chwilą marynacie.
- Na patyczki od szaszłyków nadziewamy w dowolnej kombinacji warzywa i mięso.
Rada: Warto patyczki od szaszłyków zmoczyć w wodzie, aby podczas pieczenia na ruszcie się nie spaliły.
Obejrzyj nasze filmy:
Smacznego!