Sezon grillowy jeszcze trwa. Tym wpisem chciałbym Wam pokazać w jaki sposób można przygotować szybkie danie na grilla. Madzia postawiła przygotować Szaszłyki z szynki w marynacie teriyaki.

Przygotowując potrawy na grilla wybierajcie odrobinę „tłustsze” mięso. Mięso filet z kurczaka albopolędwiczek nie będzie dobrym rozwiązaniem, bo bardzo łatwo można je przesuszyć.

Składniki

  • 1 kg mięsa np. szynki
  • 0,5 boczku
  • 2 papryki
  • 1 cukinia
  • 3 łyżki sosu teriyaki
  • 1 łyżka miodu
  • ananas
  • cebula
  • 1 łyżka soku z cytryny

Szaszłyki z szynki w marynacie teriyaki – przepis

  1. W misce przygotowujemy marynatę. Mieszamy sos teriyaki, miód, sok z cytryny.
  2. Składniki do szaszłyków kroimy w dużą kostkę. Marynujemy je w przygotowanej przed chwilą marynacie.
  3. Na patyczki od szaszłyków nadziewamy w dowolnej kombinacji warzywa i mięso.

Rada: Warto patyczki od szaszłyków zmoczyć w wodzie, aby podczas pieczenia na ruszcie się nie spaliły.

Szaszłyki z szynki w marynacie teriyaki

Smacznego!