Skrzydełka w chrupiącej panierce z grilla to chyba jedna z najpopularniejszych potraw z grilla przygotowywana w naszym kraju. Któż z nas nie był na grillu na którym nie było skrzydełek? Warto jednak wiedzieć w jaki sposób przygotować odpowiednią marynatę aby wyszły aromatyczne, chrupiące i przede wszystkim soczyste…

Tak, tak aby móc cieszyć się ze smaku potraw z grilla warto odpowiednio zamarynować mięso inaczej nasza potrawa będzie bez smaku. Kilka prostych trików i składników do marynaty odmieni Waszą potrawę.

Na blogu znajdziecie też przepisy na proste sałatki, które idealnie będą się komponować z pieczonymi skrzydełkami.

Składniki

  • skrzydełka
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka miodu
  • ząbek czosnku
  • szczypta oregano
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • pieprz

Skrzydełka w chrupiącej panierce z grilla – przepis

Skrzydełka z kurczaka dokładnie myjemy, a następnie osuszamy ręcznikiem papierowym.

Składniki marynaty łączymy ze sobą, a następnie marynujemy w niej skrzydełka. Najlepiej jest odstawić je na całą noc do lodówki przejdą wtedy marynatą, mięso stanie się kruche, delikatnie i bardzo aromatyczne.

Spróbujcie…

Moja porada:
Pomimo wielu dostępnych artykułów dotyczących grillowania bez tacek aluminiowych, warto skorzystać z tej możliwości i grillować kurczaka bezpośrednio na ruszcie. Mięso dzięki wyższej temperaturze grillowania uzyska chrupiącą skórkę. Zastanawiam się, czy grillujemy aż tak dużo aby obawiać się tych szkodliwych substancji, no ale decyzję pozostawię już Wam :)

W każdym bądź razie życzę SMACZNEGO!