Kochani właśnie rozpoczyna się sezon grillowy, warto zatem poznać parę sprawdzonych przepisów na dania z grilla. Kurczak w ostrej marynacie to pierwsze danie z cyklu naszych przepisów.
Kurczak to obecnie jedno z najpopularniejszych rodzajów mięsa w Polsce. Jest ono najczęściej kupowane i przygotowywane, chyba ze względu na dostępność, cenę i prostotę przepisów.
Jeśli jednak dobrze dobierzecie dodatki i składniki to z bardzo prostych potraw, które przygotujecie dosłownie w chwilę, a powstaną Wam wyśmienite dania.
Obejrzyj nasze filmy:
Składniki
- 1 kg „pałek” z kurczaka
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka miodu
- 4 łyżki oliwy
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
Kurczak w ostrej marynacie – przepis
Kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy.
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, a następnie w przygotowanej marynacie obtaczamy umytego wcześniej kurczaka. Przekładamy go do zamykanego pojemnika i wkładamy do lodówki na całą noc. Dzięki temu przejdzie aromatem przypraw i jego mięso stanie się soczyste.
Pieczemy go następnie na rozgrzanym ruszcie, aż będzie rumiany i miękki.
Jeśli chcecie możecie go również przygotwać poza sezonem grillowym, po prostu upieczcie go w piekarniku (jeszcze lepiej, jeśli macie opcję grilla).
Smacznego!