Na grilla - kurczak w ostrej marynacie
Na grilla

Kurczak w ostrej marynacie idealny na grilla

Kochani właśnie rozpoczyna się sezon grillowy, warto zatem poznać parę sprawdzonych przepisów na dania z grilla. Kurczak w ostrej marynacie to pierwsze danie z cyklu naszych przepisów.

Kurczak to obecnie jedno z najpopularniejszych rodzajów mięsa w Polsce. Jest ono najczęściej kupowane i przygotowywane, chyba ze względu na dostępność, cenę i prostotę przepisów.

Jeśli jednak dobrze dobierzecie dodatki i składniki to z bardzo prostych potraw, które przygotujecie dosłownie w chwilę, a powstaną Wam wyśmienite dania.

Składniki

  • 1 kg „pałek” z kurczaka
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka miodu
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich

Kurczak w ostrej marynacie – przepis

Kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy.

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, a następnie w przygotowanej marynacie obtaczamy umytego wcześniej kurczaka. Przekładamy go do zamykanego pojemnika i wkładamy do lodówki na całą noc. Dzięki temu przejdzie aromatem przypraw i jego mięso stanie się soczyste.

Pieczemy go następnie na rozgrzanym ruszcie, aż będzie rumiany i miękki.

Jeśli chcecie możecie go również przygotwać poza sezonem grillowym, po prostu upieczcie go w piekarniku (jeszcze lepiej, jeśli macie opcję grilla).

Smacznego!

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.