Mięso z kurczaka ze względu na swoją dostępność oraz cenę jest najczęściej wybieranym mięsem przez Polaków. Wykorzystujemy go nie tylko do przygotowania obiadów, ale możemy stworzyć z niego także wyśmienite potrawy na grilla. Tym razem będzie to przepis na filety z kurczaka w jogurtowej marynacie.

Warto zamarynować mięso dzień przed grillowanie bowiem dzięki temu przejdzie aromatem wszystkich przypraw to dodatkowo stanie się bardzo soczyste.

Nie wiem czy wiecie, ale z filetami kurczaka na grilla trzeba bardzo uważać, bo jeśli nieumiejętnie je przygotujecie i będziecie zbyt długo piec to po prostu będą suche.

Obejrzyj nasze filmy:

Poniżej przepis i składniki na marynatę. Zatem do dzieła….

Składniki

  • filety z kurczaka
  • jogurt naturalny
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • ulubione zioła
  • 2 łyżki sosu sojowego

Filety z kurczaka w jogurtowej marynacie na grilla – przepis

Filety z kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy.

Składniki do marynaty dokładnie ze sobą mieszamy, a następnie marynujemy w niej filety. Wkładamy je do plastikowego, zamykanego pojemnika i wstawiamy do lodówki przynajmniej na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Wtedy właśnie uzyskacie najlepszy smak.

Pieczemy je na grillu dość krótko, do momentu aż mięso będzie miękkie i delikatnie rumiane.

Moja porada:
Osobiście polecam piec je bezpośrednio na ruszcie. Owszem, powstają szkodliwe substancje podczas grillowania, ale uważam że nie grillujemy tak często aby miały nam one zaszkodzić. Sprawdźcie, że mięso grillowane bezpośrednio na ruszcie ma znacznie inny smak aniżeli to grillowane na aluminiowych tackach na grilla.

Smacznego!