
Filet z indyka w cytrynowej marynacie
To danie nie każdemu będzie smakowało, ze względu na dość specyficzny smak marynaty, przygotowanej na bazie soku z cytryn, nie mniej… to właśnie temu zawdzięcza swój oryginalny smak.
Danie to możemy zaliczyć do zdrowej diety. Aby tak się stało, najlepiej jest podać je z ryżem, kaszą gryczaną, kaszą jęczmienną oraz gotowanymi warzywami.
Filet z indyka w cytrynowej marynacie – przepis:
- 2 filety z indyka
- sok z 1/2 cytryny
- sól
- pieprz
- 1/2 pęczka świeżego szczypiorku
Filet z indyka w cytrynowej marynacie – przepis:
- Do miseczki wyciskami sok z cytryny.
- Szczypiorek drobno siekamy i dodajemy do soku z cytryny.
- Filety doprawiamy solą, pieprzem i wkładamy do cytrynowej marynaty. Odstawiamy na ok. 30 minut.
- Na teflonowej patelni (najlepiej bez dodatku oleju) smażmy nasze filety z obu stron.
I to byłoby na tyle… prawda, że danie to jest błyskawiczne do przygotowania i bardzo proste?
Nie zapomnijcie ugotować wcześniej dodatków, bo filety z indyka smażmy tylko kilka minut z każdej strony.
Smacznego!
0 komentarzy