Pieczone pałki z kurczaka z cytryną i ziemniakami

Pieczone pałki z kurczaka z cytryną

Pieczone pałki z kurczaka z cytryną i ziemniakami to może być nie tylko weekendowa propozycja na rodzinny obiad. Możecie zrobić ją każdego innego dnia, spakować w pojemnik i zabrać ze sobą do pracy.

Dlaczego ten przepis jest wyjątkowy?

Otóż połączenie kurczaka z cytryną jest dość oryginalne i trzeba przyznać, że nie wszystkim od razu przypadnie do gustu.

Składniki

  • 6 pałek z kurczaka
  • 1 cytryna
  • 8 niedużych ziemniaków
  • oliwa
  • czosnek
  • tymianek
  • majeranek
  • garść rodzynek

Przepis na pieczone pałki z kurczaka z cytryną i ziemniakami

  1. Kurczaka myjemy (choć podobno drobiu nie należy myć) i układamy w naczyniu do zapiekania.
  2. Skrapiamy oliwą i przyprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem, tymiankiem i majerankiem.
  3. Wokół kurczaka układamy ziemniaki.
  4. Cytrynę kroimy w plasterki i układamy na kurczaku.
  5. Całość posypujemy wcześniej namoczonymi w gorącej wodzie rodzynkami.
  6. Pieczemy wszystko przez ok. 50 minut w temperaturze 180 st. C.

Sprawdź również nasz przepis na kurczaka w herbacie. Mega oryginalny.

Smacznego!

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.