Złociste placki ziemniaczane możemy podać w wersji „na słodko” ale również bardziej klasycznej, chociażby z gulaszem. Danie przygotujemy bardzo szybko i dodatkowo będzie to bardzo „tani” obiad.
Lista składników, jak również przepis znajdziecie poniżej.
Składniki
- 3-4 duże ziemniaki
- 4 łyżki mąki
- sól
- pieprz
- jajko
- cebula
- olej do smażenia
Dodatkowo
- przepis na GULASZ
- śmietana
- cukier
Przepis na złociste placki ziemniaczane
- Ziemniaki obieramy, ścieramy na tartce na grubych oczkach.
- Cebulę obieramy i ścieramy na tarce.
- Dodajemy przyprawy, jajko i całość dokładnie mieszamy. Jak będzie zbyt luźna ta masa to dodajemy odrobinę mąki.
- Placki smażymy na oleju na złocisty kolor z obu stron. Po usmażeniu układamy na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Placki ziemniaczane podajemy ze śmietaną i cukrem, albo w wersji wytrawnej z gulaszem.