Złociste placki ziemniaczane możemy podać w wersji „na słodko” ale również bardziej klasycznej, chociażby z gulaszem. Danie przygotujemy bardzo szybko i dodatkowo będzie to bardzo „tani” obiad.

Lista składników, jak również przepis znajdziecie poniżej.

Składniki

  • 3-4 duże ziemniaki
  • 4 łyżki mąki
  • sól
  • pieprz
  • jajko
  • cebula
  • olej do smażenia

Dodatkowo

Przepis na złociste placki ziemniaczane

  1. Ziemniaki obieramy, ścieramy na tartce na grubych oczkach.
  2. Cebulę obieramy i ścieramy na tarce.
  3. Dodajemy przyprawy, jajko i całość dokładnie mieszamy. Jak będzie zbyt luźna ta masa to dodajemy odrobinę mąki.
  4. Placki smażymy na oleju na złocisty kolor z obu stron. Po usmażeniu układamy na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Placki ziemniaczane podajemy ze śmietaną i cukrem, albo w wersji wytrawnej z gulaszem.