W tym wpisie pokażę Wam przepis na szybki, prosty tradycyjny gulasz z szynki. Podstawową wersję gulaszu możecie urozmaicić dowolnymi dodatkami, np. papryką, kukurydzą.

Tak przygotowany gulasz możecie podać z dowolnymi dodatkami – kaszą, ryżem, ziemniakami, albo zjeść ze świeżą bułeczką.

Składniki

  • 1 kg szynki wieprzowej
  • 3-4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 niewielki por
  • 1 cebula
  • nieduży seler
  • 600 ml bulionu
  • 150 ml czerwonego wytrawnego wina
  • olej do smażenia
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • przyprawy: 1 łyżeczka majeranku, 1 łyżeczka oregano, 2-3 papryczki piri piri, 1 łyżeczka kminku, 1 łyżeczka słodkiej papryki, sól pieprz

Przepis na gulasz z szynki

  1. Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w większą kostkę. Smażymy na rozgrzanym oleju. Podczas smażenia doprawiamy solą i pieprzem. Po usmażeniu przekładamy do większego garnka.
  2. Na tej samej patelni przesmażamy pokrojoną w półplasterki marchewkę, pietruszkę, pora i pokrojonego w kostkę selera oraz cebulę. Warzywa wchłoną aromat który pozostał po smażeniu mięsa. Warzywa powinny być al dente. Przekładamy je do garnka z mięsem.
  3. Zalewamy wszystko bulionem i gotujemy na wolnym ogniu.
  4. W moździerzu ucieramy wszystkie przyprawy i dodajemy do gulaszu. Gotujemy wszystko ok. 45 minut.
  5. Dodajemy koncentrat pomidorowy i gotujemy jeszcze ok. 15 minut.
  6. Gulasz z szynki podajemy z ziemniakami, albo dowolną kaszą jaką lubcie.

Gulasz z szynki

Obejrzyj nasze filmy:

Smacznego!