W tym wpisie pokażę Wam przepis na szybki, prosty tradycyjny gulasz z szynki. Podstawową wersję gulaszu możecie urozmaicić dowolnymi dodatkami, np. papryką, kukurydzą.
Tak przygotowany gulasz możecie podać z dowolnymi dodatkami – kaszą, ryżem, ziemniakami, albo zjeść ze świeżą bułeczką.
Składniki
- 1 kg szynki wieprzowej
- 3-4 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 niewielki por
- 1 cebula
- nieduży seler
- 600 ml bulionu
- 150 ml czerwonego wytrawnego wina
- olej do smażenia
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- przyprawy: 1 łyżeczka majeranku, 1 łyżeczka oregano, 2-3 papryczki piri piri, 1 łyżeczka kminku, 1 łyżeczka słodkiej papryki, sól pieprz
Przepis na gulasz z szynki
- Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w większą kostkę. Smażymy na rozgrzanym oleju. Podczas smażenia doprawiamy solą i pieprzem. Po usmażeniu przekładamy do większego garnka.
- Na tej samej patelni przesmażamy pokrojoną w półplasterki marchewkę, pietruszkę, pora i pokrojonego w kostkę selera oraz cebulę. Warzywa wchłoną aromat który pozostał po smażeniu mięsa. Warzywa powinny być al dente. Przekładamy je do garnka z mięsem.
- Zalewamy wszystko bulionem i gotujemy na wolnym ogniu.
- W moździerzu ucieramy wszystkie przyprawy i dodajemy do gulaszu. Gotujemy wszystko ok. 45 minut.
- Dodajemy koncentrat pomidorowy i gotujemy jeszcze ok. 15 minut.
- Gulasz z szynki podajemy z ziemniakami, albo dowolną kaszą jaką lubcie.
Obejrzyj nasze filmy:
Smacznego!