Gulasz wieprzowy z kruchym, miękkim mięsem z łopatki gotowany w piwie z dodatkiem marchewki, pieczarek i boczku to idealne danie na obiad. Gulasz możemy podać z dowolnymi dodatkami. Może to być kasza gryczana, kasza jęczmienna, ziemniaki czy ryż.
Do takiego obiadu świetnie będą pasować również buraczki.
Wbrew pozorom przygotowanie tej potrawy nie jest czasochłonne, a jej smak z całą pewnością Was zaskoczy :)
Obejrzyj nasze filmy:
Poniżej znajdziecie listę składników i przepis krok po kroku jak zrobić gulasz wieprzowy…
Składniki na gulasz wieprzowy
- 1 kg łopatki wieprzowej
- 500ml piwa pszenicznego
- 3 marchewki
- 1/2 szklanki passaty pomidorowej
- 200g pieczarek
- oliwa
- 10 plasterków wędzonego boczku
- szklanka bulionu warzywnego
- 3 ząbki czosnku
- cebula
Przyprawy do gulaszu
- 4 ziela angielskie
- 2 liście laurowe
- sól
- pieprz
- łyżeczka słodkiej papryki
- łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka oregano
Przepis na gulasz wieprzowy
- Mięso myjemy i kroimy w kostkę ok. 1,5 -2 cm.
- Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy.
- W garnku na oliwie szklimy cebulę, a następnie dodajemy czosnek.
- Jak cebula będzie już szklista, zwiększamy ogień i dodajemy pokrojoną łopatkę wieprzową.
- Jak mięso będzie usmażone z każdej strony dodajemy pokrojony w kostkę boczek, smażymy całość ok. 1 minuty, a następnie dodajemy piwo i przyprawy.
- Jak gulasz zacznie się gotować dolewamy bulion, dodajemy pokrojoną w półplasterki marchewkę i pokrojone w kostkę pieczarki. Dodajemy passatę.
- Gulasz przykrywamy, zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 1 – 1,5 godziny aż mięso stanie się delikatne i miękkie.
Nie przepadam za zagęszczaniem potraw i w tym czasie nadmiar płynu powinien odparować i konsystencja potrawy będzie idealna.
Gulasz podajcie z dowolną kaszą albo ziemniakami i surówką. Osobiście polecam Wam buraczki :)
Smacznego!