Gulasz wieprzowy

Gulasz wieprzowy

Gulasz wieprzowy z kruchym, miękkim mięsem z łopatki gotowany w piwie z dodatkiem marchewki, pieczarek i boczku to idealne danie na obiad. Gulasz możemy podać z dowolnymi dodatkami. Może to być kasza gryczana, kasza jęczmienna, ziemniaki czy ryż.

Do takiego obiadu świetnie będą pasować również buraczki.

Wbrew pozorom przygotowanie tej potrawy nie jest czasochłonne, a jej smak z całą pewnością Was zaskoczy :)

Poniżej znajdziecie listę składników i przepis krok po kroku jak zrobić gulasz wieprzowy…

Składniki na gulasz wieprzowy

  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 500ml piwa pszenicznego
  • 3 marchewki
  • 1/2 szklanki passaty pomidorowej
  • 200g pieczarek
  • oliwa
  • 10 plasterków wędzonego boczku
  • szklanka bulionu warzywnego
  • 3 ząbki czosnku
  • cebula

Przyprawy do gulaszu

  • 4 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • sól
  • pieprz
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka oregano

Przepis na gulasz wieprzowy

  1. Mięso myjemy i kroimy w kostkę ok. 1,5 -2 cm.
  2. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy.
  3. W garnku na oliwie szklimy cebulę, a następnie dodajemy czosnek.
  4. Jak cebula będzie już szklista, zwiększamy ogień i dodajemy pokrojoną łopatkę wieprzową.
  5. Jak mięso będzie usmażone z każdej strony dodajemy pokrojony w kostkę boczek, smażymy całość ok. 1 minuty, a następnie dodajemy piwo i przyprawy.
  6. Jak gulasz zacznie się gotować dolewamy bulion, dodajemy pokrojoną w półplasterki marchewkę i pokrojone w kostkę pieczarki. Dodajemy passatę.
  7. Gulasz przykrywamy, zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 1 – 1,5 godziny aż mięso stanie się delikatne i miękkie.

Nie przepadam za zagęszczaniem potraw i w tym czasie nadmiar płynu powinien odparować i konsystencja potrawy będzie idealna.

Gulasz podajcie z dowolną kaszą albo ziemniakami i surówką. Osobiście polecam Wam buraczki :)

Smacznego!

 

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.