Szakszuka z chorizo i awokado

Szakszuka z chorizo i awokado

Ostatnio bardzo popularne na śniadania są szakszuki. To nic innego jak jajko z różnymi dodatkami. Tym razem będzie szakszuka z chorizo i awokado. Dodatkowo dodamy odrobinę fasoli i kukurydzy, dostaniemy dzięki temu danie troszkę w stylu meksykańskim.

Aby było jeszcze zdrowiej dodatkiem do szakszuki będzie awokado, które dzięki zawartości kwasu oleinowego, reguluje poziom cholesterolu we krwi. Ponadto, awokado obniża poziom ciśnienia, przez co zmniejsza ryzyko zawałów.

Poniżej znajdziecie listę składników i przepis na to pyszne śniadanie

Składniki (2 porcje)

  • 2 jajka
  • 4 łyżki czerwonej fasoli z puszki
  • 4 łyżki kukurydzy z puszki
  • 100g chorizo
  • puszka pomidorów (400g)
  • ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
  • 1/2 papryczki chilli
  • awokado

Szakszuka z chorizo i awokado – przepis

  1. Na odrobinie oliwy podsmażamy pokrojoną w półplasterki kiełbasę chorizo.
  2. Dodajemy pokrojony w plasterki czosnek i smażymy razem dosłownie przez chwilę, tak aby oliwa i kiełbasa nabrała aromatu czosnku.
  3. Dodajemy pomidory razem z zalewą, odsączoną z zalewy kukurydzę, fasolę, pokrojoną w półplasterki papryczkę chilli. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i całość dusimy razem ok. 10 minut.
  4. Każde z jajek wbijamy do szklanki (łatwiej nam będzie je przelać na patelnię). A następnie przelewamy jajka na patelnię w dwa przeciwległe miejsca. Przykrywamy patelnię pokrywką i całość dusimy ok. 4 minut.
  5. Awokado obieramy ze skórki, kroimy w kostkę.
  6. Przekładamy na talerze. Na wierzchu układamy pokrojone awokado.
  7. Możemy udekorować listkami kolendry, albo pietruszki.

Szakszuka z chorizo i awokado

Smacznego!

Jeśli szukacie innych inspiracji na pyszne śniadania to zapraszam >>> TUTAJ <<<

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.