Pokażę Wam dziś przepis na wyśmienite śniadanie jakim może być keto omlet z guacamole. To śniadanie jest nie tylko proste, ale i bardzo smaczne. Śniadanie stanowi kluczową część dnia, a wybierając keto dietę, nie trzeba rezygnować z różnorodności smaków czy przyjemności z jedzenia.
Spis treści
Połączenie keto omletu z guacamole to doskonały sposób na cieszenie się pysznym posiłkiem, który jednocześnie wspiera cele zdrowotne.
Keto omlet zawiera znaczne ilości białka, kluczowego składnika w utrzymaniu masy mięśniowej oraz daje uczucie sytości. Guacamole natomiast wzbogaca danie o zdrowe tłuszcze, wspierając funkcje mózgu, skóry oraz regulując poziom cholesterolu.
Obejrzyj nasze filmy:
Przepisy na keto posiłki
Na moim blogu kulinarnym znajdziesz również inne smaczne, zdrowe i proste w przygotowaniu keto posiłki. Na śniadanie polecam pyszny omlet, na który przepis znajdziecie poniżej, na obiad natomiast ciekawym daniem jest keto kurczak ze szpinakiem.

Keto omlet z guacamole składniki
Składniki na guacamole
- 2 dojrzałe awokado
- 1 ząbek czosnku
- 1 pomidor
- 1/2 limonki
- garść kolendry
- sól
- pieprz
Składniki na keto omlet
- 3 jajka
- 150g tartego sera
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 6-7 plasterków surowego, parzonego boczku
Keto omlet z guacamole przepis
Przygotowanie keto omletu zaczynamy od zrobienia guacamole. Taki keto omlet z guacamole to też fajne rozwiązanie, jak zostało Wam z jakiejś imprezy guacamole. Możecie je w ten sposób wykorzystać.
Jeśli jednak nie macie guacamole to jego przygotowanie jest bardzo proste. Awokado kroimy na pół, wyciągamy pestkę i łyżką wydrążamy miąższ do miski. Dobrze jest wybierać dojrzałe awokado. Awokado rozgniatamy widelcem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, skrapiamy sokiem z limonki i dodajemy posiekaną kolendrę.
Pomidora obieramy ze skórki, wydrążamy gniazdo nasienne, a pozostałą część drobno siekamy. Dodajemy do awokado. Przyprawiamy solą i pieprzem i mieszamy.
Do pasty z awokado dodajemy jajka, ser żółty, odrobinę soli i pieprzu. Całość dokładnie mieszamy.
Na rozgrzaną patelnię układamy plasterki boczku. Podsmażamy je z dwóch stron, jak będą rumiane to wylewamy na nie masę jajeczną. Przykrywamy i smażymy przez około 7 minut na średnim ogniu. Następnie omlet przewracamy. Najprościej jest to zrobić, zsuwając go na talerz, obrócić patelnię, przyłożyć do talerza i obrócić. Smażymy pod przykryciem go jeszcze przez 7 minut.
Po usmażeniu omlet keto z guacamole wykładamy na talerze. Możemy go podać z szybką sałatką z roszponki i pomidora.

Keto omlet z guacamole to nie tylko posiłek. To połączenie smaków, które łączy w sobie zdrowe składniki i kulinarne przyjemności. Idealne na każdy dzień, wprowadza kreatywność do diety, jednocześnie wspierając zdrowie i zadowolenie z jedzenia.

Smacznego!