Meksykańska zupa z batatami
Zupy

Zupa meksykańska z batatami

Internet skrywa wiele ciekawy przepisów, m.in. jest tam zupa meksykańska. Tym razem postanowiliśmy przygotować szybką – bo można ją przygotować w 25 minut zupę. Będzie to meksykańska zupa z batatami i kurczakiem.

Jako, że ma być meksykańska to będzie delikatnie na ostro… ale dzięki temu świetnie rozgrzeje nas w chłodne, zimowe popołudnia.

Poniżej znajdziecie listę składników oraz przepis na 2 porcje :)

Do dzieła…

Zupa z batatami składniki

  • pierś z kurczaka
  • 1 średniej wielkości batat
  • 1/3 szklanki soczewicy (najlepiej czerwonej)
  • 1 l bulionu
  • 2 ząbki czosnku
  • cebula
  • oliwa
  • śmietana
  • papryczka chilli
  • 1/2 łyżeczki kminu
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • sól
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • pieprz

Zupa meksykańska przepis

  1. Batata i cebulę kroimy w drobną kostkę. Czosnek drobno siekamy. Warzywa przesmażamy w garnku na odrobinie oliwy.
  2. Dodajemy soczewicę i całość razem przesmażamy przez ok. 2 minuty.
  3. Dodajemy bulion, pokrojonego w kostkę fileta z piersi z kurczaka i całość gotujemy przez ok. 15 minut. W międzyczasie doprawiamy zupę przyprawami.
  4. Podajemy z łyżką śmietany i posypaną drobno posiekaną papryczką chilli.
Meksykańska zupa z batatami

Smacznego!

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze

Zupa meksykańska

Poczuj ciepło Meksyku w swoim domu! Zupa meksykańska to pyszne i sycące danie, z odrobiną pikantności. Jest to proste danie, którego smak znacząco różni się od naszych polskich zup. Jej niepowtarzalny smak to połączenie cebuli, ziemniaków, fasoli, papryki oraz mięsa mielonego. Pamiętaj, że przy potrawach z niewielką ilością składników, to ich jakość zadecyduje o ich smaku. Wybierz lokalne i ekologiczne produkty, których smak jest pełny słońca i witamin! Zupa meksykańska przepisy są niezliczone, a jej składniki mogą się różnić, w zależności od Twoich upodobań.

Zupa meksykańska z batatami

Zupa meksykańska z batatami zamiast tradycyjnych ziemniaków to doskonała propozycja, jeśli chcesz urozmaicić danie i przedstawić je w zupełnie innej formie. Zupa z batatami zbuduje słodszy smak potrawy. Zupa meksykańska z czerwoną fasolą to chyba najbardziej popularna wersja, ale może również zastąpić ją na przykład soczewicą lub ciecierzycą. Warzywa strączkowe mają sporo białka, które daje nam poczucie sytości, dlatego nie rezygnuj z tego składnika w zupie. Zupa meksykańska z mięsem mielonym to również klasyka. W zależności od Twoich upodobań możesz użyć mięsa wołowego, wieprzowego, a nawet drobiowego. Pamiętaj, że każdy rodzaj mięsa da inny smak oraz inną wartość kaloryczną potrawy.

Aby zupa z ziemniakami meksykańska smakowała jeszcze lepiej, po ugotowaniu odstaw ją na 2-3 godziny, aby smaki mogły się przegryźć i ponownie podgrzej. Zupa meksykańska idealnie sprawdzi się na spotkania ze znajomymi, jako doskonały wstęp do imprezy! Z całą pewnością zupa ta nasyci każdego gościa na przyjęciu.