Gulasz wołowy z ziemniakami to proste, smaczne i bardzo aromatyczne danie przygotowywane w piekarniku. Gulasz będzie podany wraz z ziemniakami i marchewką.
Wołowina to specyficzny rodzaj mięsa, które wymaga długiego duszenia.
Składniki
- 600g wołowiny na gulasz (nie musi być najdroższą)
- szczypta soli
- 2 łyżki mąki
- szczypta pieprzu
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 4 ziemniaki
- 400 ml bulionu wołowego
- 2 łyżki sosu Worcestershire
- 2 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka majeranku
- 100 ml czerwonego wytrawnego wina
- olej do smażenia
Wybierzcie mięso wołowe z odrobiną tłuszczu, to właśnie tłuszcz jest tutaj nośnikiem smaku.
Obejrzyj nasze filmy:
Gulasz wołowy z ziemniakami – jak przygotować
Mięso kroimy w mniej więcej 2 cm kawałki. Następnie doprawiamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące i smażymy na oleju. W tym wypadku mięso będzie długi czas duszone, zrobi się miękkie więc można je posolić przed smażeniem.
Kawałki mięsa przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Czosnek drobno siekamy, cebulę kroimy w piórka. Na patelnię po mięsie najpierw wrzucamy cebulę, jak będzie szklista dodajemy czosnek i smażymy całość przez 15 sekund. Przekładamy do mięsa.
Na patelnię dodajemy pokrojone w większe kawałki marchewkę i ziemniaki. Smażmy 2-3 minuty i dodajemy do mięsa.
Do mięsa dodajemy wino.
Bulion podgrzewamy wraz z sosem Worcestershire, przyprawami i koncentratem pomidorowym. Bulion wlewamy do mięsa.
Mięso pieczemy w temperaturze 160 st. C przez około 2,5-3 godziny.
Smacznego!