Gulasz wołowy z ziemniakami to proste, smaczne i bardzo aromatyczne danie przygotowywane w piekarniku. Gulasz będzie podany wraz z ziemniakami i marchewką.

Wołowina to specyficzny rodzaj mięsa, które wymaga długiego duszenia.

Składniki

  • 600g wołowiny na gulasz (nie musi być najdroższą)
  • szczypta soli
  • 2 łyżki mąki
  • szczypta pieprzu
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 4 ziemniaki
  • 400 ml bulionu wołowego
  • 2 łyżki sosu Worcestershire
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 100 ml czerwonego wytrawnego wina
  • olej do smażenia

Wybierzcie mięso wołowe z odrobiną tłuszczu, to właśnie tłuszcz jest tutaj nośnikiem smaku.

Obejrzyj nasze filmy:

Gulasz wołowy z ziemniakami – jak przygotować

Mięso kroimy w mniej więcej 2 cm kawałki. Następnie doprawiamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące i smażymy na oleju. W tym wypadku mięso będzie długi czas duszone, zrobi się miękkie więc można je posolić przed smażeniem.

Kawałki mięsa przekładamy do naczynia żaroodpornego.

Czosnek drobno siekamy, cebulę kroimy w piórka. Na patelnię po mięsie najpierw wrzucamy cebulę, jak będzie szklista dodajemy czosnek i smażymy całość przez 15 sekund. Przekładamy do mięsa.

Na patelnię dodajemy pokrojone w większe kawałki marchewkę i ziemniaki. Smażmy 2-3 minuty i dodajemy do mięsa.

Do mięsa dodajemy wino.

Bulion podgrzewamy wraz z sosem Worcestershire, przyprawami i koncentratem pomidorowym. Bulion wlewamy do mięsa.

Mięso pieczemy w temperaturze 160 st. C przez około 2,5-3 godziny.

Smacznego!