Wszyscy wiemy, że nie należy marnować jedzenia, jednym z takich sposobów na ratowanie pieczywa, jest jego zamrożenie. Jeśli zamrozimy je zaraz po zakupie i w odpowiedni sposób to zachowa swoje wszystkie właściwości. Będzie chrupiące, miękkie i pełne smaku.
Niedawno pisałem o mrożeniu pieczywa – warto przeczytać.
Jak już mamy zamrożone pieczywo to warto wiedzieć w jaki sposób je odmrozić, tak aby zachowało wszystkie swoje właściwości i nadawało się do jedzenia. Przeczytajcie nasz poradnik.
Obejrzyj nasze filmy:
Jak rozmrozić pieczywo?
Pieczywo można rozmrozić na dwa sposoby. Pierwszy sposób to nagrzanie piekarnika do 180 st. C i włożenie do niego pieczywa bezpośrednio z zamrażalnika. Oczywiście wcześniej zdejmujemy torebki foliowe. Chleb pieczemy przez 40 minut. Po tym czasie powinien być chrupiący i pachnący, taki jak zaraz po kupieniu w piekarni.
Drugi sposób to rozmrożenie pieczywa, a następnie jego upieczenie. Chleb rozmrażamy w foliowych torebkach, tak aby nie uciekła nam z niego wilgoć. Następnie chleb, albo pieczywo już w temperaturze pokojowej wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 st. C. na 12 minut. Pieczywo po upieczeniu będzie pachnące, chrupiące i miękkie w środku.
Czy można zamrażać raz odmrożone pieczywo?
Nie należy zamrażać wcześniej odmrożonego pieczywa. Nie powinno nam się nic stać po zjedzeniu takiego chleba, jednak pieczywo po kolejnym odpieczeniu będzie suche i czerstwe. Dlatego warto przed zamrożeniem pieczywa pokroić je na kromki i mrozić je podzielone na części.