Bruschetty to typowo włoska przystawka, idealnie sprawdzi się na każde spotkanie i każdą imprezę. Tym razem propozycja na bruschetty z awokado. Sprawi ono, że będą jeszcze zdrowsze i tym samym będą pewną odmianą od tej klasycznej wersji.
Przepis oraz listę składników znajdziecie poniżej…
Składniki
- bagietka
- 3 średniej wielkości pomidory
- dojrzałe awokado
- mozzarella
- oliwa
- sól
- pieprz
- oregano
- bazylia
- szczypta cukru
- świeża bazylia
Przepis na bruschetty z awokado
- Pomidory kroimy w kostkę i wkładamy do rondelka. Podgrzewamy aż zmiękną (jeśli mają w sobie niewiele wody) podlewamy je odrobiną wody, aby się nie przypaliły.
Pomidory doprawiamy do smaku przyprawami. Blendujemy i gotujemy jeszcze przez kilka minut aby nadmiar płynów odparował. - Bagietkę kroimy w kromeczki (po skosie) i wkładamy do piekarnika na ok. 3-4 minuty, aby delikatnie się podpiekły.
- Do blendera dodajemy listki bazylii, 3-4 łyżki oliwy, 2 łyżki wody, sól, pieprz i blendujemy.
- Mozzarellę kroimy w drobną kosteczkę.
- Awokado również kroimy w kostkę.
- Na podpieczonych kromkach bagietki, układamy sos pomidorowy, pokrojone awokado, mozzarellę i wkładamy do piekarnika na ok. 2-3 minuty aby mozzarellą się roztopiła.
- Po wyjęciu bruschetty polewamy bazyliowym pesto.
Smacznego!