Bruschetty to typowo włoska przystawka, idealnie sprawdzi się na każde spotkanie i każdą imprezę. Tym razem propozycja na bruschetty z awokado. Sprawi ono, że będą jeszcze zdrowsze i tym samym będą pewną odmianą od tej klasycznej wersji.

Przepis oraz listę składników znajdziecie poniżej…

Składniki

  • bagietka
  • 3 średniej wielkości pomidory
  • dojrzałe awokado
  • mozzarella
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • bazylia
  • szczypta cukru
  • świeża bazylia

Przepis na bruschetty z awokado

  1. Pomidory kroimy w kostkę i wkładamy do rondelka. Podgrzewamy aż zmiękną (jeśli mają w sobie niewiele wody) podlewamy je odrobiną wody, aby się nie przypaliły.
    Pomidory doprawiamy do smaku przyprawami. Blendujemy i gotujemy jeszcze przez kilka minut aby nadmiar płynów odparował.
  2. Bagietkę kroimy w kromeczki (po skosie) i wkładamy do piekarnika na ok. 3-4 minuty, aby delikatnie się podpiekły.
  3. Do blendera dodajemy listki bazylii, 3-4 łyżki oliwy, 2 łyżki wody, sól, pieprz i blendujemy.
  4. Mozzarellę kroimy w drobną kosteczkę.
  5. Awokado również kroimy w kostkę.
  6. Na podpieczonych kromkach bagietki, układamy sos pomidorowy, pokrojone awokado, mozzarellę i wkładamy do piekarnika na ok. 2-3 minuty aby mozzarellą się roztopiła.
  7. Po wyjęciu bruschetty polewamy bazyliowym pesto.

Smacznego!