Czy jest coś lepszego aniżeli świeżo upieczone domowe pieczywo, ten zapach rozchodzący się po całym domu. Bułka codzienna przepis to prosty sposób na pyszne śniadanie.
My uwielbiamy takie domowe pieczywo, jest chrupiące z zewnątrz i miękkie od środka. Idealnie pasuje do kanapek na śniadanie oraz na kolację.
Obejrzyj nasze filmy:
Dlaczego warto wypiekać chleb w domu?
Pieczywo pieczone w domu jest przygotowane zawsze z naturalnych składników bez ulepszaczy i konserwantów. Pieczywo nie jest odpiekane tylko pieczone na świeżo. Bułka codzienna przepis jest prosty i błyskawiczny w przygotowaniu. Korzystając z tego przepisu na bułkę zawsze rano będziecie mogli cieszyć się świeżym pieczywem.
Dawniej w sklepach można było kupić bułki codziennie, takie prawdziwe, zbite, które z przyjemnością jadło się każdego dnia. Pokażę Wam zatem jak przygotować ja w domu.
Bułka codzienna bardzo często zwana jest bułką z przedziałkiem. Najmniejsi domownicy – dzieci lubią ją bez dodatków, trzeba przyznać, że ja również uwielbiam ją jeść samą, zaraz po upieczeniu. Zawsze kiedy wkładam bułki do piekarnika nie mogę się doczekać kiedy będą gotowe.
Pokazany przepis jest bardzo prosty i zarazem szybki w przygotowaniu. Bułka codzienna bardzo szybko wyrasta. Oczywiście można mrozić pieczywo, jednak bułka codzienna przepis jest tak prosty, że wolę przygotować ją na świeżo, niż odpiekać.
Przepisy na smaczne pieczywo
Na moim blogu znajdziesz również pyszne przepisy na domowe pieczywo – chleb codzienny, czy w ostatnim czasie mój hit – chleb pszenny foremkowy.
Bułka codzienna składniki
- 500g mąki
- 8g suchych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 240 ml wody
- 6 łyżek oleju
- szczypta cukru
Do domowych wypieków wykorzystuję zazwyczaj suche drożdże. Jest po prostu łatwiej.
Z podanej porcji uzyskacie około 8 bułeczek.
Bułka codzienna przepis
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże, sól i cukier. Całość mieszamy i dodajemy wodę oraz olej. Przy pomocy dłoni wyrabiamy ciasto. Powinno być dość elastyczne. Formujemy kulę i przekładamy do miski oprószonej mąką.
Zostawiamy tam ciasto na około 40 minut, w tym czasie powinno podwoić swoją objętość.
Następnie dzielimy ciasto na pół i formujemy bułeczki. Robiny delikatny przedziałek i układamy na blasze do pieczenia. Zostawiamy je na 20 minut i następnie pieczemy je przez 20 minut w 200 st. C (góra – dół).
Po upieczeniu zostawiamy do ostygnięcia. Nie ukrywam, że ja lubię jeść je kiedy są jeszcze ciepłe :)
Smacznego!