Chleb pszenny foremkowy to bardzo łatwy w przygotowaniu chlebek z wykorzystaniem drożdży. Jest mięciutki i puszysty w środku. Swój wygląd zawdzięcza temu, że jest pieczony w foremce.
Jeśli macie ochotę możecie dodać do środka odrobine ulubionych ziaren. Mogą to być nasiona słonecznika, czy pestki dynii.
Składniki (keksówka 28cm)
- 500g mąki pszennej
- 450 ml wody
- 8g drożdży suchych
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oliwy
Zazwyczaj do pieczenia chleba używam drożdży suchych, jest po prostu łatwiej. Jeśli wolicie świeże, to po prostu zróbcie wcześniej rozczyn.
Woda powinna być w temperaturze pokojowej.
Chleb pszenny foremkowy – jak przygotować
Do miski przesiewamy mąkę wraz z drożdżami. Mieszamy i dodajemy pozostałe składniki. Wyrabiamy ciasto. Ciasto na chleb powinno być elastyczne i jednolite.
Następnie przekładamy je do miski oprószonej mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 45 minut. Po tym czasie wyjmujemy je z miski, przez chwilę wyrabiamy i przekładamy do keksówki wysmarowanej olejem i oprószonej mąką. Odstawiamy jeszcze na 15 minut.
Po tym czasie pieczemy je w piekarniku (góra-dół) w temperaturze 190 st. C przez 50 minut. Po upieczeniu zostawiamy je w keksówce jeszcze przez parę minut, a następnie studzimy na kratce.
Smacznego!