Chleb pszenny foremkowy
Pieczywo

Chleb pszenny foremkowy

Chleb pszenny foremkowy to bardzo łatwy w przygotowaniu chlebek z wykorzystaniem drożdży. Jest mięciutki i puszysty w środku. Swój wygląd zawdzięcza temu, że jest pieczony w foremce.

Jeśli macie ochotę możecie dodać do środka odrobine ulubionych ziaren. Mogą to być nasiona słonecznika, czy pestki dynii.

Składniki (keksówka 28cm)

  • 500g mąki pszennej
  • 450 ml wody
  • 8g drożdży suchych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy

Zazwyczaj do pieczenia chleba używam drożdży suchych, jest po prostu łatwiej. Jeśli wolicie świeże, to po prostu zróbcie wcześniej rozczyn.

Woda powinna być w temperaturze pokojowej.

Chleb pszenny foremkowy – jak przygotować

Do miski przesiewamy mąkę wraz z drożdżami. Mieszamy i dodajemy pozostałe składniki. Wyrabiamy ciasto. Ciasto na chleb powinno być elastyczne i jednolite.

Następnie przekładamy je do miski oprószonej mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 45 minut. Po tym czasie wyjmujemy je z miski, przez chwilę wyrabiamy i przekładamy do keksówki wysmarowanej olejem i oprószonej mąką. Odstawiamy jeszcze na 15 minut.

Po tym czasie pieczemy je w piekarniku (góra-dół) w temperaturze 190 st. C przez 50 minut. Po upieczeniu zostawiamy je w keksówce jeszcze przez parę minut, a następnie studzimy na kratce.

Chleb pszenny foremkowy

Smacznego!

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze