Szparagi pieczone z cytryną, tymiankiem i czosnkiem
Przystawki, przekąski, sosy,  Szybkie dania

Szparagi pieczone z cytryną, tymiankiem i czosnkiem

Facebook

Jeśli lubicie szparagi, to koniecznie musicie spróbować przepisu na szparagi pieczone z cytryną i czosnkiem. Szparagi najlepiej smakują, kiedy są jędrne i chrupiące, a nie rozgotowane i paćkowate. Warto zatem czasem wybrać ich pieczenie, a nie gotowanie.

Z zielonymi szparagami idealnie komponuje się sok z cytryny, tymianek, oliwa i czosnek, to właśnie te składniki podkreślają cały ich smak.

Szparagi mogą być zarówno oddzielnym daniem, jak i również dodatkiem do mięsa, czy innego dania głównego.

  • pęczek szparagów
  • 1 cytryna
  • 3 łyżki oliwy
  • sok z 1/3 cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • tymianek (najlepiej świeży)
  • sól

Jeśli nie macie świeżego tymianku to wykorzystajcie ten suszony. On też nada aromatu.

Szparagi pieczone z cytryną, tymiankiem i czosnkiem – przepis

Zaczynamy od umycia szparagów. Następnie odłamujemy zdrewniałe końcówki i układamy szparagi na blasze do pieczenia.

Do miseczki dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, oliwę i tymianek. Mieszamy i polewamy tą mieszanką szparagi. Układamy na nich jeszcze gałązkę tymianku oraz plasterki pokrojonej cytryny.

Pieczemy je przez ok. 15 minut w temperaturze 180 st. C (góra – dół). Być może czas pieczenia będzie u Was krótszy, ale wszystko zależy od grubości szparagów.

Szparagi pieczone z cytryną, tymiankiem i czosnkiem
Szparagi pieczone z cytryną, tymiankiem i czosnkiem

Smacznego!

Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.