Pieczone żeberka z tego przepisu są soczyste, smaczne i zawsze smakują tak samo dobrze. Kluczem tych żeberek jest przygotowanie odpowiedniej marynaty, to właśnie ona nadaje cały smak i aromat mięsu.
Warto również w sklepie wybrać chude mięso. Pamiętajmy, aby choć trochę tłuszczu tam było, bo to właśnie tłuszcz jest nośnikiem smaku.
Składniki na marynatę
- 2 ząbki czosnku
- 5 łyżek sosu sojowego
- 2 łyżki ketchupu
- 1 łyżka oleju
- 2 cm imbiru
- odrobina majeranku
- odrobina tymianku
- szczypta mielonych goździków
Składniki
- sól
- pieprz
- 1,5 kg żeberek
Pieczone żeberka przepis
Zaczynamy od przygotowania marynaty. Czosnek przeciskamy przez praskę do moździerza, dodajemy sos sojowy, starty imbir, olej, ketchup, pozostałe przyprawy i wszystko rozcieramy. Żeberka myjemy wkładamy do zamykanego naczynia i smarujemy przygotowaną marynatą. Wstawiamy je do lodówki na minimum 8 godzin. Można 2-3 razy je przewrócić i nasmarować marynatą, która spłynęła na dno.
Obejrzyj nasze filmy:
Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C i wkładamy żeberka do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez 1 godzinę. Mięso z 1-2 razy przewracamy i smarujemy marynatą. Po 1 godzinie żeberka przykrywamy folią aluminiową i pieczemy jeszcze przez ok. 1 godzinę, aż mięso będzie miękkie.
Żeberka można podać z frytkami i ogórkiem kiszonym, pomidorami. Oczywiście musztarda też będzie wskazana :)
Smacznego!