Pieczone żeberka
Mięsa

Pieczone żeberka

Facebook

Pieczone żeberka z tego przepisu są soczyste, smaczne i zawsze smakują tak samo dobrze. Kluczem tych żeberek jest przygotowanie odpowiedniej marynaty, to właśnie ona nadaje cały smak i aromat mięsu.

Warto również w sklepie wybrać chude mięso. Pamiętajmy, aby choć trochę tłuszczu tam było, bo to właśnie tłuszcz jest nośnikiem smaku.

Składniki na marynatę

  • 2 ząbki czosnku
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1 łyżka oleju
  • 2 cm imbiru
  • odrobina majeranku
  • odrobina tymianku
  • szczypta mielonych goździków

Składniki

  • sól
  • pieprz
  • 1,5 kg żeberek

Pieczone żeberka – jak przygotować

Zaczynamy od przygotowania marynaty. Czosnek przeciskamy przez praskę do moździerza, dodajemy sos sojowy, starty imbir, olej, ketchup, pozostałe przyprawy i wszystko rozcieramy. Żeberka myjemy wkładamy do zamykanego naczynia i smarujemy przygotowaną marynatą. Wstawiamy je do lodówki na minimum 8 godzin. Można 2-3 razy je przewrócić i nasmarować marynatą, która spłynęła na dno.

Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C i wkładamy żeberka do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez 1 godzinę. Mięso z 1-2 razy przewracamy i smarujemy marynatą. Po 1 godzinie żeberka przykrywamy folią aluminiową i pieczemy jeszcze przez ok. 1 godzinę, aż mięso będzie miękkie.

Żeberka można podać z frytkami i ogórkiem kiszonym, pomidorami. Oczywiście musztarda też będzie wskazana :)

Pieczone żeberka
Pieczone żeberka

Smacznego!

Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.