Kurczak to chyba jedno z najpopularniejszych mięs, jakie Polacy przygotowują na grillu. Kurczak jest mięsem dość delikatnym i trzeba uważać, aby go nie przesuszyć, dlatego właśnie tak ważna jest odpowiednia marynata. Tym razem przygotujemy pałki z kurczaka w ziołowo – paprykowej marynacie.
Kurczaka z grilla możemy podać na przykład z sałatką ziemniaczaną, która idealnie do niego będzie pasować.
Składniki
- 8 pałek z kurczaka
Składniki na marynatę
- 10 łyżek oleju
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1/2 łyżeczki bazylii
- 1 papryczka chilli
Jeśli wolicie odrobinę delikatniejsze dania to zrezygnujcie z papryczki chilli dodawanej do marynaty.
Obejrzyj nasze filmy:
Ziołowo – paprykowe pałki z kurczaka z grilla – jak przygotować
Do większej miski przeciskamy przez praskę czosnek, dodajemy olej i pozostałe przyprawy. Dokładnie wszystko mieszamy, a następnie do miski wkładamy pałki z kurczaka. Dokładnie je obtaczamy w marynacie i miskę przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy na minimum 6 godzin do lodówki.
Po tym czasie mięso powinno być dobrze zamarynowane i następnie kładziemy je na rozgrzany ruszt i grillujemy z każdej strony. Mięso powinno być po grillowaniu miękkie. Możemy podać je później z sosem czosnkowym, albo jakąś lekką sałatką ziemniaczaną.
Smacznego!