
Sałatka ziemniaczana z rzodkiewką
Bardzo często szukamy inspiracji na przygotowanie pysznej sałatki do potraw z grilla. Jedną z naszych ulubionych sałatek była i cały czas jest sałatka ziemniaczana – idealnie pasuje do potraw z rusztu. Jednak jest ona dość ciężka ze względu na zawartość majonezu.
Postanowiliśmy zatem przygotować wersję znacznie lżejszą, bogatszą w składniki. Sałatka zatem będzie lekka i bardzo orzeźwiająca, jej smak urozmaici dodana świeża bazylia. Tylko pamiętajcie to jeden z ważniejszych jej składników i nie można go pominąć, bo inaczej straci ona cały swój smak i wyjątkowość.
Ze względu na swoją prostotę sałatkę będziemy mogli przygotować dosłownie w 20 minut, tylko ugotujcie ziemniaki dzień wcześniej :)
Musicie jej spróbować :) Polecam!
Sałatka ziemniaczana z rzodkiewką – składniki (dla 2-3 osób)
- 4 ziemniaki (ok. 400 g)
- pęczek rzodkiewki
- 120 g sera feta (ok. 1/3 kostki)
- spora garść świeżej bazylii
- 1/2 czerwonej cebuli
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek
Sałatka ziemniaczana z rzodkiewką – przepis
Zaczynamy od ugotowania dzień wcześniej ziemniaków. Powinny one być al dente. Pamiętajcie- nie rozgotujcie ich :)
Rzodkiewkę, ziemniaki, ser feta kroimy w kostkę, cebulę kroimy w cienkie piórka. Bazylię siekamy na mniejsze kawałki (możemy również ją porwać na mniejsze kawałki)
Wszystkie składniki mieszamy w misce z 3 łyżkami oliwy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Smacznego!
Tak, ja zdecydowanie lubię to połączenie. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2017 :)