Sałatka ziemniaczana pochodzi od naszych zachodnich sąsiadów, choć w Polsce jest niesamowicie popularna. Jest prosta w przygotowaniu, a ziemniaków w naszym kraju pod dostatkiem. W każdym domu można spotkać inną wersję, choć ta najbardziej klasyczna ma niewiele składników.
Jej oryginalna nazwa to Kartoffelsalat i choć nazwa nie jest polska to w 2006 roku znalazła się na liście polskich produktów tradycyjnych.
Jak przygotować sałatkę ziemniaczaną?
Kartoffelsalat przepis ma banalnie prosty, ugotowane warzywa należy pokroić w kostkę i odpowiednio doprawić, oczywiście według gustu. Sałatka ta może przybierać formę postną, czyli bez mięsa, ale chętnie gości na stołach z dodatkiem boczku.
Obejrzyj nasze filmy:
Sałatka ziemniaczana z cebulą i ogórkiem to tradycyjne danie kuchni niemieckiej. Składniki do tej sałatki są dostępne w każdym domu, a czas jej przygotowania jest bardzo krótki.
Do czego podać sałatkę ziemniaczaną?
W Polsce często jest to świetny dodatek do ciężkich potraw z grilla. Najlepiej sprawdza się wtedy sałatka ziemniaczana z ogórkami, które dodają świeżości i lekkości tej potrawie. Sałatka ziemniaczana do grilla staje się powoli tradycją w polskich domach.
Nie trzeba czekać do świąt by zjeść tą pyszną i prostą potrawę. Choć wersja świąteczna może być ze śledziami lub z samymi warzywami to wersje na grilla też cieszą się ogromną popularnością. Aby sałatka nabrała smaku warto ją zrobić wcześniej i przechowywać w lodówce. Smaki warzyw połączą się i będzie jeszcze lepsza!
Sałatka z ziemniaków jest daniem bardzo pożywnym i urozmaiconym, jest świetnym dodatkiem do dań, choć można jeść ją także z kromką chleba. Można spotkać wiele odmian tej sałatki, można do niej dodać rzodkiewki, szczypiorek albo boczek itd.
Każdy lubi ją z inną ilością majonezu, a do tego można zrobić także wersję fit dodając jogurt.
Sałatka ta jest doskonałym połączeniem ostrości cebuli i słodkiego smaku ziemniaków.
Przepisy na pyszne sałatki
Jedną z moich ulubionych propozycji na sałatki jest sałatka wiosenna, przygotowujemy ją ze świeżych warzyw. Jest to również świetny pomysł na przystawkę do grilla. A może sałatka ziemniaczana z rzodkiewką? Rzodkiewka w tym przepisie doda nam odrobinę ostrości w smaku.
Sałatka ziemniaczana składniki:
- ziemniaki (średnie – ok. 12 sztuk)
- czerwona cebula (2 sztuki)
- ogórki kiszone (6-7 sztuk)
- majonez (3 łyżki)
- sól
- pieprz
Sałatka ziemniaczana przepis
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Koniecznie gotujemy je w mundurkach. Ziemniaki wcześniej, przed gotowaniem dokładnie myjemy. Ziemniaki powinniśmy ugotować al dente.Gotujemy chwilę krócej niż robimy to każdego innego razu. Ziemniaki odstawiamy do ostygnięcia i obieramy ze skórki.
Kroimy je w dość dużą kostkę. Bardzo ważne jest, aby kroić zimne ziemniaki, w przeciwnym razie mogę się kruszyć podczas krojenia.
Cebulę obieramy, kroimy w cienkie pół piórka. Ogórka kiszonego kroimy w kostkę i odsączamy na sitku z nadmiaru wody. Nie chcemy, aby na dnie miseczki z sałatką było zbyt dużo niepotrzebnego płynu.
Wszystkie składniki mieszamy w misce z majonezem i przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Smacznego!
Od lat robię taką sałatkę na grilla jako dodatek do mięsa – znika cała, a robię naprawdę wielką michę tego, bo i ludzi zazwyczaj sporo. Nawet nie wiedziałam, że to „niemiecka” sałatka :) Ziemniaki kroję na trochę grubsze kawałki, a ogórek w plasterki, dodaję nieco musztardy dla zaostrzenia smaku, no i dodaję sporo posiekanej zieleniny: natka i koperek (ale ja zieleninę dodaję wszędzie, gdzie się da).
Sałatkowa micha – pycha, do mięcha i do kielicha!
Ja też ją uwielbiam. Najlepiej mi smakuje przy grillu
Robię często. Tylko ziemniaki gotuję w mundurkach.
To nie jest niemiecka salatka,skad ten pomysl
Sałatka wygląda pysznie!