Krem z pieczarek
Zupy

Krem z pieczarek

Zupa krem z pieczarek to niezwykle aromatyczna, niesamowicie pyszne i rozgrzewająca, szybka w przygotowaniu zupa. Z mojego przepisu zupa wychodzi idealnie kremowa i myślę, że posmakuje nawet tym, którzy za pieczarkami nie przepadają.

Tą zupę przygotujemy w jednym garnku, więc można powiedzieć jest to danie jednogarnkowe. Kuchnia pozostanie czysta i nie będziecie mieli zbyt dużo zmywania.

Kluczowym elementem tej zupy z pieczarek jest bardzo dokładne zmiksowanie wszystkich składników, to właśnie dzięki temu będzie gładka i kremowa. Oprócz tego podstawą dobrej zupy jest wyśmienity bulion.

Zupa pieczarkowa to klasyka, jednak bardzo lubię zupy krem, na moim blogu kulinarnym znajdziecie przepis na przepyszny krem z marchewki, a także zupę krem z groszku i serkiem topionym.

Przepis na krem pieczarkowy jest super prosty, super szybki w przygotowaniu, a zrobiona przez Was zupa będzie bardzo aromatyczna i pożywna. Jeśli lubicie, to możecie dodać do tej kremowej zupy również odrobinę ziemniaków.

Przeczytajcie przepis do końca, znajdziecie w nim wiele wskazówek i porad.

Zupa krem z pieczarek składniki

  • 400g pieczarek
  • 400g bulionu warzywnego
  • 1 duża cebula
  • 2 ziemniaki
  • 1 pietruszka
  • 2 marchewki
  • 3 łyżki oliwy
  • szczypta soli
  • odrobina pieprzu
  • 1 łyżeczka masła

Zupę możecie podać z dodatkami, może to być natka pietruszki, albo łyżka gęstej, kwaśniej śmietany. Zupa krem z pieczarek będzie również dobrze wyglądać i smakować podana z domowymi grzankami, albo groszkiem ptysiowym.

Krem z pieczarek przepis

Do garnka o grubym dnie, wlewamy oliwę i wrzucamy prokrojoną w kostkę cebulę. Nie musimy się starać bardzo podczas krojenia, bowiem będzie ona później zblendowana. Jednak kostka powinna być jednakowej wielkości, aby w takim samym czasie nam się ugotowała. Cebulę podsmażamy aż będzie szklista – około 6-7 minut.

Pieczarki obieramy ze skórki, myjemy i kroimy w plasterki, albo kostkę.

Krem z pieczarek

Dodajemy do cebuli. Możecie do przygotowania kremu z pieczarek użyć, tych najpopularniejszych białych pieczarek, albo pieczarek brunatnych.

Pieczarki dusimy razem z cebulą przez 10 minut. Bardzo ważne jest aby ich nie mieszać, bo zaczną wtedy puszczać zbyt dużo wody. Po 10 minutach mieszamy i dusimy jeszcze przez 5 minut.

Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i całosc dusimy około 7 minut. Doprawiamy zupę krem do smaku. Dolewamy bulion i wszystko gotujemy na wolnym ogniu przez około 30 minut.

Ugotowaną zupę bardzo dokładnie blendujemy. Podczas blendowania dodajemy odrobinę masła. To właśnie ono nada jej gładkiego charakteru. Teraz sprawdzamy czy smak jest ok, i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem.

Zupę krem pieczarkowy możemy podać wraz domowymi grzankami, albo łyżką kwaśniej śmietany.

Krem z pieczarek
Krem z pieczarek

Smacznego!

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze

Krem z pieczarek

Zupa krem pieczarkowa to idealne rozwiązanie dla osób, które uwielbiają zupy krem. Jest aromatyczna i sycąca. Krem z pieczarek jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Wystarczy bulion mięsny lub warzywny, odrobina warzyw, pieczarki i troszke oleju. Zupa krem z pieczarek, jak ją zrobić?

Zupa pieczarkowa może być przygotowana na wiele sposobów. Dodanie warzyw i pieczarek do bulionu, zagotowanie jej i podanie z widocznymi kawałkami pieczarek, to rozwiązanie dla osób które nie lubią krem z pieczarek. Dla osób, które chcą przekąsić coś smacznego i sycącego, zdecydowanie najlepszym rozwiązaniem okaże się krem pieczarkowy.

Zupa krem z pieczarek

Zupa pieczarkowa krem już sama w sobie prezentuje się super. Aby jednak była bardziej apetyczna, można podawać ją z łyżką śmietany, krążkami prażonej cebuli, grzankami a nawet natką pietruszki czy selera. Dzięki zblendowaniu warzyw wraz z ziemniakami, konsystencja jest dość gęsta, co ułatwia jej podanie, ale zapewnia też nasycenie.

Krem pieczarkowy nadaje się a co dzień, jako danie obiadowe, ale i na różnego rodzaju przyjęcia. Jest aromatyczny, smaczny, łatwy i szybki w przygotowaniu, można podawać go z wieloma różnymi potrawami co sprawia, że każdy znajdzie coś odpowiedniego dla siebie. Do przygotowania takiej zupy krem, najlepiej wybrać pieczarki małe lub średniej wielkości, gdyż są one najbardziej aromatyczne, a ich jędrność ułatwia późniejsze blendowanie produktów. Jeśli chcemy, aby w kremie wyczuwalne były pieczarki, możemy dodać po zblendowaniu odrobinę pieczarek duszonych na maśle.