Zupa krem z pieczarek to niezwykle aromatyczna, niesamowicie pyszne i rozgrzewająca, szybka w przygotowaniu zupa. Z mojego przepisu zupa wychodzi idealnie kremowa i myślę, że posmakuje nawet tym, którzy za pieczarkami nie przepadają.
Tą zupę przygotujemy w jednym garnku, więc można powiedzieć jest to danie jednogarnkowe. Kuchnia pozostanie czysta i nie będziecie mieli zbyt dużo zmywania.
Kluczowym elementem tej zupy z pieczarek jest bardzo dokładne zmiksowanie wszystkich składników, to właśnie dzięki temu będzie gładka i kremowa. Oprócz tego podstawą dobrej zupy jest wyśmienity bulion.
Obejrzyj nasze filmy:
Zupa pieczarkowa to klasyka, jednak bardzo lubię zupy krem, na moim blogu kulinarnym znajdziecie przepis na przepyszny krem z marchewki, a także zupę krem z groszku i serkiem topionym.
Przepis na krem pieczarkowy jest super prosty, super szybki w przygotowaniu, a zrobiona przez Was zupa będzie bardzo aromatyczna i pożywna. Jeśli lubicie, to możecie dodać do tej kremowej zupy również odrobinę ziemniaków.
Przeczytajcie przepis do końca, znajdziecie w nim wiele wskazówek i porad.
Zupa krem z pieczarek składniki
- 400g pieczarek
- 400g bulionu warzywnego
- 1 duża cebula
- 2 ziemniaki
- 1 pietruszka
- 2 marchewki
- 3 łyżki oliwy
- szczypta soli
- odrobina pieprzu
- 1 łyżeczka masła
Zupę możecie podać z dodatkami, może to być natka pietruszki, albo łyżka gęstej, kwaśniej śmietany. Zupa krem z pieczarek będzie również dobrze wyglądać i smakować podana z domowymi grzankami, albo groszkiem ptysiowym.
Krem z pieczarek przepis
Do garnka o grubym dnie, wlewamy oliwę i wrzucamy prokrojoną w kostkę cebulę. Nie musimy się starać bardzo podczas krojenia, bowiem będzie ona później zblendowana. Jednak kostka powinna być jednakowej wielkości, aby w takim samym czasie nam się ugotowała. Cebulę podsmażamy aż będzie szklista – około 6-7 minut.
Pieczarki obieramy ze skórki, myjemy i kroimy w plasterki, albo kostkę.
Dodajemy do cebuli. Możecie do przygotowania kremu z pieczarek użyć, tych najpopularniejszych białych pieczarek, albo pieczarek brunatnych.
Pieczarki dusimy razem z cebulą przez 10 minut. Bardzo ważne jest aby ich nie mieszać, bo zaczną wtedy puszczać zbyt dużo wody. Po 10 minutach mieszamy i dusimy jeszcze przez 5 minut.
Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i całosc dusimy około 7 minut. Doprawiamy zupę krem do smaku. Dolewamy bulion i wszystko gotujemy na wolnym ogniu przez około 30 minut.
Ugotowaną zupę bardzo dokładnie blendujemy. Podczas blendowania dodajemy odrobinę masła. To właśnie ono nada jej gładkiego charakteru. Teraz sprawdzamy czy smak jest ok, i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem.
Zupę krem pieczarkowy możemy podać wraz domowymi grzankami, albo łyżką kwaśniej śmietany.
Smacznego!