Krem z marchewki to sycąca, gęsta, lekko słodka i bardzo pożywna zupa, która świetnie sprawdzi się na jesienno- zimowe obiady. Dodatek imbiru w zupie sprawi, że z całą pewnością nas rozgrzeje.
Nie wiem czy wiecie, ale marchew jest nie tylko smacznym warzywem, ale przede wszystkim jest bardzo zdrowa. Zawiera w sobie duże ilości przeciwulteniaczy – luteiny, alfa- karotenu oraz beta- karotenu. Ma w sobie też sporo witaminy A. W tym miejscu należy też wspomnieć, że zawiera w sobie witaminę C, witaminę B6, oraz Tiaminę.
Zupa krem z marchewki jest bardzo sycąca, więc zaspokoi Wasz głód i może Wam zastąpić cały posiłek – obiad.
Obejrzyj nasze filmy:
Składniki
- 5 marchewek
- 2 duże ziemniaki
- 1 niewielka cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 cm imbiru
- 1/3 selera
- natka z selera
- 1 pietruszka
- sól
- pieprz
- 3-4 łyżki oleju
- 1 łyżka masła
- 4 ziela angielskie
Krem z marchewki – przepis
Warzywa dokładnie myjemy i obieramy – marchewkę, pietruszkę, ziemniaki, selera, cebulę kroimy w dużą kostkę i przesmażamy w dużym garnku na oleju i maśle. Smażymy około 5 minut,, następnie dodajemy posiekany czosnek oraz starty na tarce imbir. Warzywa zalewamy wodą ok. 1 litra wody. Woda powinna kończyć się równo z warzywami. Dorzucamy ziele angielskie.
Całość gotujemy około 30 minut, aż warzywa zmiękną. W połowie gotowania dodajemy natkę z selera. Doprawiamy solą i pieprzem.
W momencie kiedy warzywa będą już miękkie zupę blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeśli lubicie czuć w smaku kawałki warzyw, to nie musicie blendować jej aż tak dokładnie.
Zupę krem z marchwi możemy podać z odrobiną gęstej, kwaśnej śmietany i posypane np. pestkami dyni, albo słonecznika.
Smacznego!