Sałatka ze świeżymi warzywami i grzankami to wyśmienita propozycja kulinarna. Można ją jeść jako odrębne danie bądź jako dodatek do różnego rodzaju posiłków. Jest lekka i rześka. Składa się z trzech elementów sosu, mieszanki warzyw i grzanek.
Składniki potrzebne do wykonania sałatki
- 5 czerwonych pomidorów koktajlowych,
- 5 żółtych pomidorów koktajlowych,
- 1 zielonego ogórka,
- 1 małej czerwonej cebuli,
- 1 garści rukoli,
- 1/2 czerwonej papryki,
- 1/2 żółtej papryki,
- kilka liści sałaty lodowej
- 75g startego żółtego sera najlepiej parmezanu,
- sok z połowy limonki.
Składniki potrzebne do zrobienia sosu
- 50ml jogurtu naturalnego,
- 2 łyżki oleju lnianego,
- szczypta soli i pieprzu,
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku,
- 1/2 łyżeczki bazylii,
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich,
- 25g nasion słonecznika.
Składniki potrzebne do przygotowania grzanek
- 5 Kromek chleba tostowego,
- Masło bądź oliwa,
- Szczypta: soli, pieprzu, czosnku granulowanego oraz suszone starte pomidory.
Sałatka ze świeżymi warzywami i grzankami – przepis
Wszystkie warzywa umyj pod zimną wodą i osusz. Ogórka oraz cebulę pokrój w talarki i przesyp do średniej wielkości miski. Pomidory koktajlowe przekrój na pół i również przesyp do miski. Paprykę pokrój w długie paski i dodaj do pozostałych składników. Sałatę lodową pokrój w mniejsze kawałki i dodaj do miski. Dosyp rukolę, a następnie całość polej sokiem z limonki. Odstaw w chłodne miejsce.
Następnie przygotuj mała miseczkę. Wlej do niej jogurt naturalny, olej, wszystkie przyprawy oraz posiekane na drobno pestki słonecznika. Całość dokładnie wymieszaj. Również odstaw w chłodne miejsce. Nagrzej piekarnik do 160 stopni Celcjusza. Chleb tostowy dokładnie posmaruj masłem lub oliwą i z każdej strony posyp przyprawami.
Obejrzyj nasze filmy:
Wsadź do piekarnika na około 15 minut. W między czasie dokładnie wymieszaj z sobą zawartość obydwóch misek w jednej misce. Sałatkę posyp startym serem. Gdy grzanki będą już upieczone pokrój je na małe kwadraty bądź prostokąty.
Posyp nim sałatkę i gotowe.