Sałatka ze świeżymi warzywami i grzankami
Dieta,  Przystawki, przekąski, sosy

Sałatka ze świeżymi warzywami i grzankami

Sałatka ze świeżymi warzywami i grzankami to wyśmienita propozycja kulinarna. Można ją jeść jako odrębne danie bądź jako dodatek do różnego rodzaju posiłków. Jest lekka i rześka. Składa się  z trzech elementów sosu, mieszanki warzyw i grzanek.

Składniki potrzebne do wykonania sałatki

  • 5 czerwonych pomidorów koktajlowych,
  • 5 żółtych pomidorów koktajlowych,
  • 1 zielonego ogórka,
  • 1 małej czerwonej cebuli,
  • 1 garści rukoli,
  • 1/2 czerwonej papryki,
  • 1/2 żółtej papryki,
  • kilka liści sałaty lodowej
  • 75g startego żółtego sera najlepiej parmezanu,
  • sok z połowy limonki.

Składniki potrzebne do zrobienia sosu

  • 50ml jogurtu naturalnego,
  • 2 łyżki oleju lnianego,
  • szczypta soli i pieprzu,
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku,
  • 1/2 łyżeczki bazylii,
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich,
  • 25g nasion słonecznika.

Składniki potrzebne do przygotowania grzanek

  • 5 Kromek chleba tostowego,
  • Masło bądź oliwa,
  • Szczypta: soli, pieprzu, czosnku granulowanego oraz suszone starte pomidory.

Sałatka ze świeżymi warzywami i grzankami – przepis

Wszystkie warzywa umyj pod zimną wodą i osusz. Ogórka oraz cebulę pokrój w talarki i przesyp do średniej wielkości miski. Pomidory koktajlowe przekrój na pół i również przesyp do miski. Paprykę pokrój w długie paski i dodaj do pozostałych składników. Sałatę lodową pokrój w mniejsze kawałki i dodaj do miski. Dosyp rukolę, a następnie całość polej sokiem z limonki. Odstaw w chłodne miejsce.

Następnie przygotuj mała miseczkę. Wlej do niej jogurt naturalny, olej, wszystkie przyprawy oraz posiekane na drobno pestki słonecznika. Całość dokładnie wymieszaj. Również odstaw w chłodne miejsce. Nagrzej piekarnik do 160 stopni Celcjusza. Chleb tostowy dokładnie posmaruj masłem lub oliwą i z każdej strony posyp przyprawami.

Wsadź do piekarnika na około 15 minut. W między czasie dokładnie wymieszaj z sobą zawartość obydwóch misek w jednej misce. Sałatkę posyp startym serem. Gdy grzanki będą już upieczone pokrój je na małe kwadraty bądź prostokąty.

Posyp nim sałatkę i gotowe.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.