
Szakszuka najlepszy przepis :)
Szakszuka to jeden z lepszych i smacznych pomysłów na zdrowe śniadanie. Przepis jest bardzo prosty, a szakszuka wychodzi pyszna i bardzo efektowna ze względu na połączenie różnych kolorów.
Dosłownie „szakszuka” to mieszanka, czyli połączenie różnych dodatków i składników. Danie wywodzi się z Bliskiego Wschodu. Kluczem jednak tej potrawy nie są dodatki, a odpowiednie połączenie przypraw. To właśnie one nadają tej potrawie cały charakter.
Przepis, który Wam podaję jest tylko podstawowym przepisem na szakszuke, możecie wykorzystać dowolne dodatki i składniki. Jeśli wolicie odrobinę ostrzejsze danie to dodajcie ciut więcej ostrych przypraw jak na przykład ostra papryka, albo pieprz cayenne.
Składniki na 2 porcje
- 400g pomidorów w puszce
- 4 jajka
- 1 łyżka masła
- 1/2 cebuli
- 1/2 żółtej papryki
- szczypta oregano i bazylii
- odrobina soli i pieprzu
- szczypta słodkiej i ostrej papryki
- odrobina natki pietruszki
Ja wykorzystuję żółtą paprykę, ale możecie dodać również i zieloną paprykę, wtedy danie zyska jeszcze więcej kolorów.
Szakszuka – przepis
Na patelni na maśle szklimy drobno posiekaną cebulę. Ja zazwyczaj podczas smażenia ją odrobinę soli, wtedy znacznie szybciej zmięknie i pozbawimy ją tego ostrego nieprzyjemnego smaku. Jak cebula będzie szklista dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę. Wszystko smażymy ok. 3 minut i dodajemy pomidory w puszce. Możecie użyć całych pomidorów i podzielić je na mniejsze kawałki łyżką na patelni, albo kupić już gotowe.
Pomidory wraz z cebulą i papryką dusimy ok. 10 minut, tak aby większość soków odparowała. Doprawiamy do smaku przyprawami. Następnie robimy wgłębienia i wbijamy jajka. Szakszuke przykrywamy i dusimy pod przykryciem ok. 7 minut. Białko w jajkach powinno być ścięte, a żółtko jeszcze płynne. Szakszuke przed podaniem posypujemy odrobiną natki pietruszki.
Smacznego!