Makaron ze szpinakiem i mozzarella to potrawa dla miłośników szpinaku oraz sera mozzarella. Idealny pomysł na bezmięsny obiad, dzięki temu danie to z całą pewnością spodoba się wszystkim wegetarianom oraz weganom.
Możemy wykorzystać do przygotowana szpinaku z mozzarellą zarówno szpinak świeży, jak i mrożony. Ja wykorzystam tym razem mrożony, bo będzie rozdrobniony i znacznie lepiej będzie pasował w tym wypadku. Jako makaron osobiście polecam razowy, pełnoziarnisty, ale wszystko zależy od Waszych upodobań. Kształt nie ma znaczenia.
Składniki
- szklanka dowolnego makaronu
- 200g mrożonego szpinaku
- 3 łyżki mleka
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
- 1 ząbek czosnku
- łyżka masła
- 50 g mozzarelli
- szalotka
- 1 łyżka masła
Bardzo ważne jest, aby do szpinaku dodać odrobinę mleka, bowiem kwas szczawiowy zawarty w szpinaku razem z jonami wapnia może doprowadzić do niedoborów wapnia w organizmie.
Obejrzyj nasze filmy:
Makaron ze szpinakiem i mozzarella – przepis
W osolonej wodzie gotujemy makaron. Skorzystajmy z przepisu na opakowaniu, bo w zależności od rodzaju makaronu, gotujemy go chwilę dłużej albo chwilę krócej.
Na patelni na odrobinie masła szklimy drobno pokrojoną szalotkę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy go dosłownie 10-15 sekund, po tym czasie dodajemy szpinak. Smażymy go, aż całkowicie się roztopi i odparuje nadmiar wody. Doprawiamy danie przyprawami – solą, pieprzem i moim zdaniem nieodłączną przyprawą do szpinaku jest gałka muszkatołowa. Nada ona charakteru, bo jak wiemy szpinak jest bezbarwny, jego smak podkreślają dopiero odpowiednie przyprawy.
Dodajemy mleko i pokrojoną w bardzo drobną kostkę mozzarellę. Wyłączamy ogień i wszystko mieszamy. Tym razem nie możemy doprowadzić, aby mozzarella się nam roztopiła.
Ugotowany makaron możemy dodać bezpośrednio na patelnię i wymieszać, albo położyć na talerzu i dopiero na nim ułożyć przygotowany szpinak. To nie zmienia faktu, że makaron jest pyszny i bardzo sycący.
Smacznego!