Makaron ze szpinakiem i mozzarella
Makarony

Makaron ze szpinakiem i mozzarella

Facebook

Makaron ze szpinakiem i mozzarella to potrawa dla miłośników szpinaku oraz sera mozzarella. Idealny pomysł na bezmięsny obiad, dzięki temu danie to z całą pewnością spodoba się wszystkim wegetarianom oraz weganom.

Możemy wykorzystać do przygotowana szpinaku z mozzarellą zarówno szpinak świeży, jak i mrożony. Ja wykorzystam tym razem mrożony, bo będzie rozdrobniony i znacznie lepiej  będzie pasował w tym wypadku. Jako makaron osobiście polecam razowy, pełnoziarnisty, ale wszystko zależy od Waszych upodobań. Kształt nie ma znaczenia.

Składniki

  • szklanka dowolnego makaronu
  • 200g mrożonego szpinaku
  • 3 łyżki mleka
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • 1 ząbek czosnku
  • łyżka masła
  • 50 g mozzarelli
  • szalotka
  • 1 łyżka masła

Bardzo ważne jest, aby do szpinaku dodać odrobinę mleka, bowiem kwas szczawiowy zawarty w szpinaku razem z jonami wapnia może doprowadzić do niedoborów wapnia w organizmie.

Makaron ze szpinakiem i mozzarella – przepis

W osolonej wodzie gotujemy makaron. Skorzystajmy z przepisu na opakowaniu, bo w zależności od rodzaju makaronu, gotujemy go chwilę dłużej albo chwilę krócej.

Na patelni na odrobinie masła szklimy drobno pokrojoną szalotkę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy go dosłownie 10-15 sekund, po tym czasie dodajemy szpinak. Smażymy go, aż całkowicie się roztopi i odparuje nadmiar wody. Doprawiamy danie przyprawami – solą, pieprzem i moim zdaniem nieodłączną przyprawą do szpinaku jest gałka muszkatołowa. Nada ona charakteru, bo jak wiemy szpinak jest bezbarwny, jego smak podkreślają dopiero odpowiednie przyprawy.

Dodajemy mleko i pokrojoną w bardzo drobną kostkę mozzarellę. Wyłączamy ogień i wszystko mieszamy. Tym razem nie możemy doprowadzić, aby mozzarella się nam roztopiła.

Ugotowany makaron możemy dodać bezpośrednio na patelnię i wymieszać, albo położyć na talerzu i dopiero na nim ułożyć przygotowany szpinak. To nie zmienia faktu, że makaron jest pyszny i bardzo sycący.

Makaron ze szpinakiem i mozzarella
Makaron ze szpinakiem i mozzarella

Smacznego!

Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.