Gnocchi ze szpinakiem, orzechami i tartym serem to włoskie danie, bardzo przypomina smakiem polskie kopytka. Często podawane jest z sosem. Tym razem będzie to wersja ze szpinakiem i orzechami.
Przepis na Pizzę Parma na tortilli
Składniki:
- 0,5 kg ziemniaków
- 170 g mąki pszennej
- 1 średniej wielkości jajko
- masło klarowane lub oliwa z oliwek
- 250 g szpinaku baby
- 150 ml śmietany kremówki
- orzechy włoskie do posypania
- ulubiony ser żółty – ok. 80 g
- sól, pieprz do smaku
Gnocchi ze szpinakiem, orzechami i tartym serem – przepis
Ziemniaki ugotuj w mundurkach, ostudź i następnie obierz ze skórek. Przepuść przez praskę do ziemniaków lub zmiel na gładkie purée, po czym dodaj mąkę, jajko i sól do smaku.
Obejrzyj nasze filmy:
Z podanych składników zagnieć jednolite ciasto. Na oprószonej mąką stolnicy zwiń z niego rulonik o grubości około 2 cm. Odcinaj i formuj gnocchi. Na koniec wrzuć do wrzącej i osolonej wody i gotuj do wypłynięcia.
Na patelni rozgrzej niewielką ilość masła klarowanego lub oliwy. Dokładnie opłukane, a następnie osuszone liście szpinaku wrzuć na patelnie i podsmażaj kilka minut. Dodaj śmietankę, dopraw do smaku, całość dobrze wymieszaj. Tak powstałym sosem śmietanowo-szpinakowym polej gnocchi, a na koniec posyp całość orzechami i startym serem żółtym.