Gnocchi ze szpinakiem, orzechami i tartym serem to włoskie danie, bardzo przypomina smakiem polskie kopytka. Często podawane jest z sosem. Tym razem będzie to wersja ze szpinakiem i orzechami.

Przepis na Pizzę Parma na tortilli

Składniki:

  • 0,5 kg ziemniaków
  • 170 g mąki pszennej
  • 1 średniej wielkości jajko
  • masło klarowane lub oliwa z oliwek
  • 250 g szpinaku baby
  • 150 ml śmietany kremówki
  • orzechy włoskie do posypania
  • ulubiony ser żółty – ok. 80 g
  • sól, pieprz do smaku

Gnocchi ze szpinakiem, orzechami i tartym serem – przepis

Ziemniaki ugotuj w mundurkach, ostudź i następnie obierz ze skórek. Przepuść przez praskę do ziemniaków lub zmiel na gładkie purée, po czym dodaj mąkę, jajko i sól do smaku. 

Obejrzyj nasze filmy:

Z podanych składników zagnieć jednolite ciasto.  Na oprószonej mąką stolnicy zwiń z niego  rulonik o grubości około 2 cm. Odcinaj i formuj gnocchi. Na koniec wrzuć do wrzącej i osolonej wody i gotuj do wypłynięcia.

Na patelni rozgrzej niewielką ilość masła klarowanego lub oliwy.  Dokładnie opłukane, a następnie osuszone liście szpinaku wrzuć na patelnie i podsmażaj kilka minut. Dodaj śmietankę, dopraw do smaku, całość dobrze wymieszaj.  Tak powstałym sosem śmietanowo-szpinakowym polej gnocchi, a na koniec posyp całość orzechami i startym serem żółtym. 

Gnocchi ze szpinakiem, orzechami i tartym serem
Gnocchi ze szpinakiem, orzechami i tartym serem