Tarta ze szpinakiem i suszonymi pomidorami to połączenie słodkich i słonych smaków. Taka tarta zachwyca nie tylko połączeniem smaków, ale również swoim wyglądem – połączenie zielonego, białego i czerwonego.
Samo ciasto również będzie bardzo nietypowe bo z dodatkiem rozmaitych ziół. Pyszne i smaczne!
Dlaczego warto przygotować tartę ze szpinakiem i suszonymi pomidorami?
Tarta ze szpinakiem i suszonymi pomidorami wydaje się być przepisem skomplikowanym, lecz potrzeba tylko trochę czasu i cierpliwości. Kruchy spód wypełniony po brzegi pysznym wytrawnym wnętrzem to danie, które doskonale rozgrzewa i nasyca.
Obejrzyj nasze filmy:
Tarta na kruchym cieście smakuje wyśmienicie na zimno jak i na ciepło. Tarta ze szpinakiem przepis ma długi, jednak każdy kucharz jest w stanie przyrządzić to smaczne danie.
Szpinak jest podstawą zdrowej diety, ponieważ zawiera mnóstwo właściwości zdrowotnych, jest dobry w walce ze stresem i zawiera wiele witamin! Tarta ze szpinakiem jest to niezwykle zdrowy posiłek dla całej rodziny! W takiej formie nawet dzieci zjedzą szpinak!
Suszone pomidory dodają niebiańskiego aromatu już podczas pieczenia, a tarta z suszonymi pomidorami jest daniem, które świetnie sprawdzi się, gdy zaprosimy gości. Już od progu będą czuć piękne zapachy i zaskoczą się wyśmienitym smakiem.
Kolory tarty działają na zmysły, piękna zieleń połączona z bielą i czerwienią od razu wzbudza głód!
Proste i pyszne przepisy na ciasta
Pokazałem Wam w jaki sposób przygotować wytrawną tartę ze szpinakiem i suszonymi pomidorami, jednak czasem mamy również ochotę na słodką wersję. Koniecznie musicie spróbować tarty z truskawkami i borówkami. Moim zdaniem jest wyśmienita.
A jeśli szukacie czegoś klasycznego, to pewnie spodoba Wam się sernik na kruchym spodzie.
Składniki na kruche ciasto
- 200g mąki
- 50g masła
- 50g smalcu
- 2 łyżki wody
- 1 jajko
- 1 łyżeczka oregano
Składniki na farsz
- 200g szpinaku
- 100g fety
- 10 suszonych pomidorów
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- 2 jajka
- 100 ml gęstej śmietany
Tarta ze szpinakiem i suszonymi pomidorami przepis
Zaczynamy od przygotowania ciasta, do miski przesiewamy mąkę, dodajemy masło, smalec, wodę, jajko i oregano. Zagniatamy ciasto, wkładamy do woreczka foliowego i wstawiamy na ok. 45 minut do lodówki.
Dodatek smalcu sprawi, że tarta będzie znacznie bardziej krucha
W tym czasie przygotowujemy farsz. Na patelnie podsmażamy szpinak, z dodatkiem pokrojonej w drobna kostkę cebuli i pokrojonym w cienkie plasterki czosnkiem. Jak szpinak będzie już miękki, dodajemy pokrojoną w kostkę fetę i pokrojone suszone pomidory.
W miseczce mieszamy śmietanę wraz z jajkami i dodatkiem odrobiny soli i pieprzu.
Formę do tarty wykładamy rozwałkowanym ciastem i wkładamy na 15 minut do nagrzanego do 180 st. C piekarnika. Po tym czasie na tartę wykładamy szpinak i całość zalewamy masą śmietanowo- jajeczną. Całość pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 st. C.
Smacznego!