Tarta ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Tarty

Tarta ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Tarta ze szpinakiem i suszonymi pomidorami to połączenie słodkich i słonych smaków. Taka tarta zachwyca nie tylko połączeniem smaków, ale również swoim wyglądem – połączenie zielonego, białego i czerwonego.

Samo ciasto również będzie bardzo nietypowe bo z dodatkiem rozmaitych ziół. Pyszne i smaczne!

Przepis na Tartę z kozim serem

Składniki na ciasto

  • 200g mąki
  • 50g masła
  • 50g smalcu
  • 2 łyżki wody
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka oregano

Składniki na farsz

  • 200g szpinaku
  • 100g fety
  • 10 suszonych pomidorów
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 2 jajka
  • 100 ml gęstej śmietany

Tarta ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Zaczynamy od przygotowania ciasta, do miski przesiewamy mąkę, dodajemy masło, smalec, wodę, jajko i oregano. Zagniatamy ciasto, wkładamy do woreczka foliowego i wstawiamy na ok. 45 minut do lodówki.

Dodatek smalcu sprawi, że tarta będzie znacznie bardziej krucha

W tym czasie przygotowujemy farsz. Na patelnie podsmażamy szpinak, z dodatkiem pokrojonej w drobna kostkę cebuli i pokrojonym w cienkie plasterki czosnkiem. Jak szpinak będzie już miękki, dodajemy pokrojoną w kostkę fetę i pokrojone suszone pomidory.

W miseczce mieszamy śmietanę wraz z jajkami i dodatkiem odrobiny soli i pieprzu.

Formę do tarty wykładamy rozwałkowanym ciastem i wkładamy na 15 minut do nagrzanego do 180 st. C piekarnika. Po tym czasie na tartę wykładamy szpinak i całość zalewamy masą śmietanowo- jajeczną. Całość pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 st. C.

Tarta ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Tarta ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Tarta ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Tarta ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Smacznego!

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.