
Tarta z truskawkami i borówkami
Tarta z truskawkami i borówkami to deser na kruchym spodzie, gdzie mamy połączenie delikatnego kremu budyniowego ze słodkimi truskawkami i borówkami. Kluczem tego przepisu jest pyszne, kruche ciasto oraz domowy budyń. Wiele osób uważa, że przygotowanie budyniu jest skomplikowane i trudne… a może jest wręcz odwrotnie… sprawdźcie.
Dlaczego warto przygotować tartę z truskawkami i borówkami?
Domowe tarty na słodko, to jedne z ulubionych deserów jakie przygotowujemy w kuchni. Są one szybkie i proste w przygotowaniu. Kruche ciasto tylko z pozoru wydaje się być trudne w przygotowaniu. Prosta tarta z truskawkami i borówkami wymaga 2-3 godzin aby ciasto stężało w lodówce.
Tarty z owocami są bardzo popularnymi deserami. Tarta z truskawkami i borówkami jest połączeniem kruchego ciasta z masą budyniową i świeżymi sezonowymi owocami. Akurat w tym wypadku korzystam z truskawek i borówek. Nawet zimą, kiedy nie mamy możliwości zakupu świeżych truskawek przygotowują to ciasto z truskawkami. Korzystam wtedy z mrożonych owoców.
Truskawki i borówki możecie zastąpić innymi owocami. Możecie użyć jagód, albo bananów, a może przygotujecie tartę z brzoskwiniami?
Jak przygotować tartę z truskawkami i borówkami?
Kluczem tego deseru jest idealne kruche ciasto. Z tego przepisu wychodzi idealny. W przepisie poznacie zasady tego, jak przygotowywać kruche ciasto. Przepis na krem budyniowy jest niezwykle prosty. Tarta z truskawkami i borówkami to przepis, z którym każdy sobie powinien poradzić. Większość osób do tego ciasta wykorzystuje tylko truskawki, jednak moja tarta z truskawkami, dla przełamania smaku została wzbogacona o borówki.
Na moim blogu kulinarnym znajdziecie także inne przepisu na tarty bez pieczenia, chociażby tarta bananowa, albo na ciasto 3 Bit. A jeśli szukacie pomysłu na pyszny, słodki tort to myślę, że tort czekoladowy będzie tym przepisem, który potrzebujecie. Powinniście również spróbować klasyki wśród ciasta, a mianowicie ciasta pleśniak.
Tarta z truskawkami i borówkami składniki
- 200 g mąki pszennej
- 90 g masła
- 60 g cukru pudru
- 30 g smalcu, zimnego
- szczypta soli
- 2 łyżki wody
Składniki na domowy budyń
- 0,5l mleka
- 1 żółtko
- pół szklanki cukru
- 2 łyżki mąki
- 100g masła
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Dodatkowo
- truskawki, borówki albo inne ulubione owoce
Tarta z truskawkami i borówkami przepis
Mąkę przesiać dodać pokruszone masło, smalec i całość posiekać nożem. Jak ciasto będzie przypominać kruszonkę dodać cukier, wodę i sól, ciasto wyrobić rękami. Następnie zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 35 minut do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 4 mm i wykładamy nim formę do tarty. Ciasto wstawiamy jeszcze na 35 minut do lodówki.
Na cieście układamy papier do pieczenia i obciążamy go na przykład fasolą. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 200 st. C. Zdejmujemy obciążenie i pieczemy jeszcze przez 10 minut w temperaturze 180 st. C.
1/3 mleka odlewamy do kubka wsypać mąkę, cukier, żółtko i dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Pozostałą część mleka zagotować. Dodać mleko wymieszane z mąką i żółtkiem. Gotujemy na wolnym ogniu, cały czas mieszając aż budyń zgęstnieje. Następnie przykrywamy garnek folią aluminiową i czekamy aż ostygnie. Dodajemy masło i miksujemy.
Przygotowany budyń wykładamy na upieczoną tartę, a na wierzchu układamy owoce. Wkładamy na minimum 3-4 godziny do lodówki.


Smacznego!
Próbowałam. Najlepsza!