Tarta z truskawkami i borówkami
Desery

Tarta z truskawkami i borówkami

Tartę na kruchym cieście możemy przygotować praktycznie z każdymi owocami jakie lubicie. Kluczem tego przepisu jest pyszne, kruche ciasto oraz domowy budyń. Wiele osób uważa, że przygotowanie budyniu jest skomplikowane i trudne… a może jest wręcz odwrotnie… sprawdźcie.

Składniki

  • 200 g mąki pszennej
  • 90 g masła
  • 60 g cukru pudru
  • 30 g smalcu, zimnego
  • szczypta soli
  • 2 łyżki wody

Składniki na domowy budyń

  • 0,5l mleka
  • 1 żółtko
  • pół szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki
  • 100g masła
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Dodatkowo

  • truskawki, borówki albo inne ulubione owoce

Tarta z truskawkami i borówkami

Mąkę przesiać dodać pokruszone masło, smalec i całość posiekać nożem. Jak ciasto będzie przypominać kruszonkę dodać cukier, wodę i sól, ciasto wyrobić rękami. Następnie zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 35 minut do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 4 mm i wykładamy nim formę do tarty. Na cieście układamy papier do pieczenia i obciążamy go na przykład fasolą. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 200 st. C. Zdejmujemy obciążenie i pieczemy jeszcze przez 10 minut w temperaturze 180 st. C.

1/3 mleka odlewamy do kubka wsypać mąkę, cukier, żółtko i dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Pozostałą część mleka zagotować. Dodać mleko wymieszane z mąką i żółtkiem. Gotujemy na wolnym ogniu, cały czas mieszając aż budyń zgęstnieje. Następnie przykrywamy garnek folią aluminiową i czekamy aż ostygnie. Dodajemy masło i miksujemy.

Przygotowany budyń wykładamy na upieczoną tartę, a na wierzchu układamy owoce. Wkładamy na minimum 3-4 godziny do lodówki.

Tarta z borówkami
Tarta z borówkami
Tarta z truskawkami i borówkami
Tarta z truskawkami i borówkami

Smacznego!

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.