Przepis na tradycyjne ciasto pleśniak w wersji z powidłami śliwkowymi. Inna nazwa ciasta pleśniak to skubaniec. Przepis na to ciasto jest bardzo prosty i do jego przygotowania potrzebujemy dosłownie kilku składników.

Mój przepis na to ciasto jest bardzo prosty i rozwiewam wątpliwości wielu z Was, to ciasto szykuje się błyskawicznie. Beza jest pieczona razem z ciastem i nie trzeba jej później długo suszyć. Pokażę Wam swój klasyczny przepis na ciasto pleśniak.

To ciasto warto od razu upiec w dużej blaszce, ja używam blaszki 24×27 cm i możecie mieć pewność, że zniknie błyskawicznie. W tym cieście każdy składnik ma swoje miejsce.

Na moim blogu znajdziesz również inne przepisy na pyszne ciasta. W ostatnim czasie chyba hitem jest ciasto góra lodowa, pyszne i super wyglądające. A co powiecie na bardzo prosty, łatwy w przygotowaniu sernik z 4 składników.

Pleśniak składniki na ciasto

  • 500 g mąki pszennej (ciut więcej niż 3 szklanki)
  • 5 żółtek
  • 100g cukru pudru (2/3 szklanki)
  • 300 g masła (1,5 kostki)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao (30 g)

Składniki na bezę

  • 5 białek
  • 220 g cukru drobnego (1 szklanka)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej (30 g)

Dodatkowo

  • 600g powideł śliwkowych (2 słoiczki)
  • cukier puder
Pleśniak
Pleśniak

Pleśniak przepis

Do tego przepisu polecam Wam użyć kwaśnych powideł lub dżemu, dzięki temu świetnie przełamią one słodki smak ciasta. To ciasto pleśniak możecie piec przez cały rok. Będzie równie dobrze smakowało jak upieczecie go z wykorzystaniem świeżych owoców na przykład jabłek, czy wiśni. Ważne aby były delikatnie kwaśne.

Przygotowanie ciasta zaczynamy od ciasta. Do miski wsypujemy mąkę – 500g. Dodajemy proszek do pieczenia i 100g cukru. Do tych suchych składników dodajemy żółtka. Białek nie wyrzucajcie, bo wykorzystamy je do przygotowania bezy. Bardzo ważne jest aby dokładnie oddzielić żółtka od białek.

Ja żółtka wybijamy najpierw do oddzielnej miseczki, aby przypadkiem nie wpadła do mąki jakaś skorupka, albo aby się nie okazało, że jajko jest popsute. Dodajemy również masło podzielone na mniejsze kawałki. Dzięki temu szybciej będzie się wyrabiało.

Pleśniak

Ciasto możemy wyrobić rękami, albo użyć robota z hakiem do ciasta drożdżowego. Ciasto wyrabiamy dość szybko, tak aby za bardzo go nie ocieplać i aby masło się nie rozpuściło. Po wyrobieniu ciasta, formujemy z niego kulę. Ciasto będzie ważyło około 980g. Następnie dzielimy je na 3 równe części. Każdy po ok. 330g.

Jeden z trzech kawałków umieszczamy znów w misce, dodajemy kakao i wyrabiamy do połączenie się składników. Ciasto powinno być jednolite.

Pleśniak

Jedną jasną kulę oraz kulę kakaową zawijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażalnika. Ciasto musi być zmrożone, aby łatwo ścierało się na tarce.

Dno blachy do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wylepiamy ciastem. Ja używam prostokątnej blachy o wymiarach 27×24 cm. Następnie wyklejamy spód jasnym ciastem, którego nie schowaliśmy do zamrażalnika.

Spód ciasta pieczemy w 170 st. C. przez 10 minuty. Ja piekę w opcji góra – dół. Po upieczeniu spodu nie wyłączamy piekarnika tylko zmieniamy temperaturę na 175 st. C.

Pleśniak

Podpieczony spód smarujemy powidłami śliwkowymi.

Pleśniak

Następnie z zamrażalnika wyciągamy kakaowe ciasto i ścieramy je na tarce na grubych oczkach. Wiórki ciasta rozkładamy równo na powidłach śliwkowych.

Pleśniak

Teraz kolej na przygotowanie bezy. Białka ubijamy przy pomocy miksera, albo robota kuchenne na sztywno. Pamiętajcie, aby nie miksować ich zbyt długo. Gdy białka będą przypominały puszystą pianę, dodajemy cukier.

Cały czas miksując wsypujemy po 1 łyżce cukru, miksujemy aż cukier całkowicie się rozpuści. Masa z białek będzie gęsta, puszysta i błyszcząca. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i dosłownie przez chwilę miksujemy. Masę białkową wykładamy na ciemnym cieście.

Pleśniak

Z zamrażalki wyciągamy jasne ciasto i podobnie jak ciasto ciemne ścieramy na tarce na dużych oczkach. Wiórki ciasta układamy na bezie. Ciasta nie dociskamy, po prostu je układamy.

Pleśniak

Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 st. C. Ciasto pieczemy przez 40 minut. Po upieczeniu nie otwieramy piekarnika przez 60 minut, aby beza nie opadła. Nie należy się przejmować jeśli ciasto pleśniak urosło w jednym miejscu bardzo w górę. Po upieczeniu beza opadnie i ciasto się wyrówna.

Po wystudzeniu, przed podaniem ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Pleśniak
Pleśniak
Pleśniak

Smacznego!